Zahvaljujući kalesijskom načelniku Seadu Džafiću i kalesijskom SDP-u predvođenom Muhamedom Osmanovićem, protekli četverogodišnji mandat kalesijske općinske vlasti biće upamćen po nazadovanju Kalesije u svim segmentima u odnosu na druge općine, ali i po prekomjernom zapošljavanju u općinskim službama, ustanovama i javnim preduzećima kojima upravlja općina, i posebno po deficitu budžeta.

Prilikom raspodjele općinske vlasti prije 4 godine, Dom zdravlja kao najznačajnija ustanova sa velikim budžetom i velikim brojem zaposlenih postaje izborni “plijen” kalesijskog SDP-a. Ubrzo Dom zdravlja postaje oaza za zbrinjavanje stranačkih kadrova ove nekada respektabilne općinske organizacije SDP na nivou TK. Po kalesijskim kuloarima potekla je priča da u samom Domu zdravlja ima dovoljno kadrova za kvorum i za stranačko predsjedništvo i za klub vijećnika kalesijskog SDP-a.

Teško je na jednom mjestu pobrojati sve “grijehe” kalesijskog SDP-a kada se radi o obnašanju vlasti u protekle 4 godine: zapošljavanje stranačkih kadrova, vijećnika SDP-a i članova njihovih porodica (spisak je podugačak pa ga ovom prilikom nećemo navoditi), loše upravljanje Domom zdravlja, sporne javne nabavke u Domu zdravlja, loše stanje u mjesnim zajednicama koje su “pripale” SDP-u i dr. 

Posebna priča je učešće SDP-ovih vijećnika u nedavnom donošenju spornog rebalansa budžeta, kada su podržali načelnika i odveli budžet općine u dubiozu koja će se osjetiti tek narednih godina.

To su samo neki od razloga zbog čega je kalesijski SDP uveliko izgubio nekadašnji rejting u javnosti, i zbog čega je došlo do osjetnog osipanja njegovog članstva, od kojeg će se prema poznavaocima kalesijskih prilika teško oporaviti.

(Foto: NKP)

Komentiraj