U Živinicama je u toku realizacija projekta izgradnje sistema za navodnjavanje, što uključuje direktnu korist za 560 domaćinstava na području  Živinica, tačnije na području koje obuhvata mjesne zajednice: Zelenika, Svojat i Lukavica Gornja.

Grad Živinice realizuje navedeni projekat u vrijednosti od 1.630.118,32 KM  u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a isti finansira Svjetska banka.

Cilj projekta da se stvore bolji uslovi za poljoprivrednu proizvodnju naročito kada je u pitanju navodnjavanje jer u današnjem periodu bez navodnjavanja je jako teško postići prinose i one željene rezultate od određenih poljoprivrednih kultura.

Realizacija projekta je počela prošle godine, privode se kraju građevinski radovi, već su postavljena dva rezervoara u Svojatu a u toku je postavljanje cijevi glavnog voda.

Na području ove tri MZ-e  najdominantnija je proizvodnja krastavca kornišona, a to je biljka koja je termofilna i koja zahtijeva vodu i sistem za navodnjavanje. U prethodnom periodu, naši poljoprivredni proizvođači su se snalazili kako su znali, na bilo koji način, a sa ovim projektom će riješiti taj veliki problem. Naime, problem sa vodom je osnovni i ovim projektom će se dovesti glavni primarni vod gdje će poljoprivredni proizvođači dalje odvoditi taj sekundarni vod u svoje posjede gdje uzgajaju poljoprivredne proizvode, te će na taj način moći dugoročno planirati svoj razvoj, odnosno proizvodnju.

Lokalitet “Svojat – Zelenika” je odabran iz razloga što ga karakteriše izuzetno povoljan teren gdje se može ovo uraditi, odnosno gdje bi bili najveći rezultati uspostavljanja sistema navodnjavanja.

(rtvzivinice.tv)

Komentiraj