Nakon Drugog svjetskog rata Memići su bili administrativno sjedište Mjesnog narodnog odbora Memići i Narodnog odbora opštine Memići, što je doprinijelo preuzimanju vodeće uloge među susjednim naseljima, i bržeg razvoja i izgradnje više objekata društvenog i javnog značaja.

Opština Memići bila je u sastavu sreza Zvornik i sastojala se od 110 naseljenih mjesta sa površinom od 210 km2. U opštini Memići je bilo 23 samostalnih naselja i 87 koji su popisani u okviru njih sa 2.164. domaćinstva i 11.495 stanovnika.

Prvobitno sjedište Mjesnog odbora Memići bilo je u prizemlju obnovljenog objekta koji se nalazio uz han Avdage Hrustića (koji je zapaljen u Drugom svjetskom ratu). Prvo je sagrađen Zadružni dom, zatim zgrada stare škole, zgrada opštine Memići i drugi objekti. U tom periodu područje današnjeg centra u Memićima bilo je skoro nenaseljeno. 

Stara zgrada opštine Memići sagrađena je odmah po završetku Drugog svjetskog rata 1946 i 1947. godine u centru Memića, preko puta danas OŠ Memići. U izgradnji zgrade učestvovali su svi sposobni mještani (muškarci i žene od 18 do 60 godina) kroz radnu obavezu. Kamen za izgradnju je dovezen (zapregom) sa majdana koji je bio kraj rijeke Spreče. U zgradi je bio smješten: Matični ured, Policijska stanica, ambulanta, Veterinarska stanica, Pošta (do izgradnje novog objekta Pošte osamdesetih godina) i nastavnički stanovi (na spratu).

U isto vrijeme 1946 i 1947. godine u Memićima je na isti način izgrađen Zadružni dom (na mjestu današnjeg Doma kulture) koji je služio stanovnicima Memića i okolnih mjesta za razne društvene i kulturne sadržaje. Oko 1949. i 1950. godine Dom u Memićima predat je na upravljanje Zemljoradničkoj zadruzi Memići, koja će 60.-tih godina ući u sastav ZZ „Jedinstvo“ Kalesija.

U sklopu Doma (na zapadnoj strani) bio je i magacin za otkup (sala) i mljekara. Pored Doma nešto kasnije 1963. godine sagrađena je sušara (na mjestu današnje džamija u Centru Memića) koja je služila stanovništvu šireg područja Memića.

Uz Dom sa istočne strane sagrađen je objekat (1946/1947.) u kojem je bila Zadružna pekara i mesara.

(Iz rada: Samir Halilović – Dževad Tosunbegović, MEMIĆI I OKOLINA – stanovništvo i naselja sa posebnim osvrtom na kulturno historijsko naslijeđe, Šeherdžik br. 5, 2017.god.)

Komentiraj