Ovih dana predstavnici Patriotske lige Bosne i Hercegovine, zajedno sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice u Dubrovniku, posjetili su Medžlis Islamske zajednice u Gacku i nakon toga razgovarali sa borcima gatačkog kraja, koji su pravi primjer opstojnosti naših ljudi u ovim krajevima bez obzira na sve teškoće na koje nailaze.

Sa glavnim imamom Sadetom ef. Bilalićem, predsjednikom medžlisa Enom Tanovićem i Avdom  Krvavcem iz našeg udruženja za Gacko, razgovarano je o mnogim temama, od svakodnevnih pitanja i projekata održivog razvoja do očuvanja tradicija odbrambeno – oslobodilačkog rata u ovim krajevima.

Iako relativno malobrojna, povratnička zajednica Bošnjaka na području opštine Gacko ipak iznalazi načine za svoje aktivnosti. Istaknuta je dobra podrška ovim krajevima od strane federalnih ministarstava, prije svega ministara Edina Ramića i Salke Bukvarevića, uz očekivanja da će se nastaviti u narednom periodu.

Posebno je istaknuta podrška koju našim ljudima na području Gacka pruža Medžlis islamske zajednice u Dubrovniku na čelu sa Fehimom Vukotićem i drugim istaknutim Bošnjacima iz ovih krajeva, koji ne zaboravljaju svoju postojbinu i aktivno učestvuju u svim projektima koji se ovdje pokreću.

Posjeta je nastavljena obilaskom šehidskog spomen obilježja u legendarnoj Kuli Fazlagića i zatim druženjem sa  borcima nekadašnjeg proslavljenog Samostalnog bataljona “Šargan”, legendama koji su  se istakli u odbrani ovih područja, a kasnije i Mostara i drugdje. Tom prilikom bilo je govora o inicijativi za izgradnju spomen sobe, koja treba na najbolji način odslikati sve segmente borbe boraca gatačkog kraja za opstojnost na ovom području.

Posjeta gatačkom kraju okončana je obilaskom nekadašnjeg utvrđenog grada Ključa kod Gacka, koji na najbolji način simbolizira historiju Bosne i njenih ponosnih ljudi. Nalazi se u možda najživopisnijem dijelu naše Bosne, ovaj tvrdi grad srednjevjekovnog bosanskog velmože Sandalja Hranića, a potom ključkih i cerničkih kapetana Tanovića zrači nekom posebnom snagom. Stoljećima stameno opstaje na hercegovačkom kršu, kao inspiracija sadašnjim generacijama hercegovačkih Bošnjaka riješenim da svojim umijećem udahnu novu snagu ovim slavnim krajevima. To su momci iz Ključa, Cernice, Kule Fazlagića i drugih gatačkih mjesta, iz legendarnog “Šargana”, koji predano rade na obnovi stare kamene džamije ključkih kapetana, i uporedo na projektima svog opstanka na ovim prostorima.

Komentiraj