rhdr

Predstavnici Patriotske lige i ”zlatnih ljiljana” Kalesije, zajedno sa članovima porodice i predstavnicima Općine Kalesija, sredinom maja svake godine na prigodan način obilježavaju godišnjicu pogibije Senada Požegića koji je život dao za slobodu Kalesije i Bosne i Hercegovine 11.maja 1992. godine. Prema riječima organizatora, osim odavanja počasti i zahvalnosti ovom istaknutom patrioti, dodatni cilj ovih okupljanja je da se podsjetimo na njegovu žrtvu i žrtve njegovih saboraca. Posebno zato što se okupljanje dešava na godišnjicu kratkotrajnog pada Kalesije, kako više nikada ne bi sebi dozvolili da nam se tako nešto ponovi.

Na samom početku učesnici su položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen obilježju kod Doma zdravlja u Kalesiji.

 

Nakon toga održan je svojevrsni čas historije, a prisutnima i među njima posebno učenicima Mješovite srednje škole Kalesija, obratio se Ibro Huremović, proslavljeni komandir Prnjavorske čete i učesnik borbi za odbranu i oslobađanje Kalesije. Govorio je dešavanjima tog 11.maja 1992. godine u Kalesiji i podsjetio na žrtve koje su pale tog dana.

”Znam da je bio ponedjeljak i mirno jutro prekinula je artiljerija iz pravca Dubnice koja je tukla po centru Kalesije, a iz pravca Zvornika napredovala su vojna vozila i tenkovi. Jake jedinice JNA ušle su u centar, a mi smo iako slabo naoružani pružili otpor sa jedinicama iz Živinica i Rainaca Donjih. Nedaleko od ovog mjesta poginuo je čovjek, karatista, patriota Senad Požegić po kome ova ulica nosi naziv”, rekao je Ibro Huremović.

U drugom dijelu časa historije govorio je Salih Muminović, komandir specijalne jedinice Patriotske lige Kalesija i najbliži saborac Senada Požegića. Inače, Salih Muminović je prvo vojno lice iz Kalesije koje je napustilo redove JNA te se stavio na raspolaganje Teritorijalnoj odbrani, a zatim i Armiji Republike BiH. Bilo je to još krajem oktobra 1991. godine.

Salih Muminović je sa puno emocija govorio o rahmetli Senadu Požegiću, istakavši da je on bio heroj koji je volio domovinu i koji je želio da njegova porodica živi u nezavisnoj domovini:

”Hvala Allahu Svevišnjem koji nas je u ovom 5.danu mubarek Ramazana sakupio ovdje,na ovom mjestu da se još jednom prisjetimo lika i djela našeg dragog brata, saborca Senada Požegića koji je braneći Kalesiju i Bosnu i Hercegovinu prije 27 godina ugradio svoj mladi život u temelje naše drage Bosne i Hercegovine. Hvala vama koji ste izdvojili svoje vrijeme i trud da svojim prisustvom na ovom mjestu date doprinos i sačuvate od zaborava sjećanje na najbolje sinove naše domovine koji su dali svoje živote kako bi mi danas živjeli u miru i slobodi. Naravno, oni na to imaju pravo kod nas i mi smo im zahvalni na svemu tome i molimo Allaha dž.š. da im podari deredžu šehida i uvede u dženet svoj. Amin.

Kada je Opštinski štab Patriotske lige Kalesija krajem 1991.godine donio odluku o formiranju jedinice manevarskog tipa jačine voda i meni povjerio taj zadataka, jedna od prvih osoba sa kojom sam stupio u kontakt bio je Senad Požegić. Kada sam obavio razgovor sa njim i upoznao ga sa stanjem i situacijom, te našim predviđanjima daljih razvoja događaja na prostoru Kalesije i Bosne i Hercegovine, dobio sam bezrezervnu podršku i izjavu da se stavlja na raspolaganje po bilo kom osnovu za koji mi cijenimo da on može uspješno odgovoriti. Kao majstor karatea i nosilac crnog pojasa, mlad pun snage i samopuzdanja bez dileme je određen da izvede fizičke pripreme jedinice od njenog formiranja, a poslije je imenovan za zamjenika komandira prve manevarske jedinice Patriotsle lige Kalesija i komandira prvog odjeljenja te jedinice.

Zračio je svo vrijeme vedrinom, optimizmom, odvažnošću i samopouzdanjem. Imao sam veliko pouzdanje u njega i bio je u potpunosti predan bilo kom zadatku koji mu je bio povjeren. Sudbina je htjela da među prvima ugradi svoj mladi 24-godišnji život u temelje suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine nedaleko od ovog mjesta.

Niti poslije 27 godina ne blijedi sjećanje na tog velikog bosanskog patriotu. Rahmetli Senad nas je zadužio, baš kao i ostali šehidi i poginuli u odbrani Bosne i Hercegovine da ih se sjećamo uvijek i da to sjećanje prenesemo na mlade generacije na kojima svijet ostaje. Molim Svevišnjeg Boga da mu podari dženeti firdevs na budućem svijetu i da mi budemo u društvu šehida. Amin”.

U nastavku časa historije pozvao je na očuvanje naše vjere i kulture sjećanja, na rad na ujedinjenju i obrazovanju našeg naroda, kako ne bismo ponavljali greške iz bliže i dalje prošlosti.

Na prisutne saborce Senada Požegića veliki utisak i snažne emocije su ostavile izgovorene riječi o ovom heroju odbrane Kalesije. Ostalo je neizrečeno pitanje jesmo li svi mi dovoljno učinili da sačuvamo lik i djelo Senada Požegića i njemu sličnih heroja. I jesmo li dovoljno učinili za njihovu djecu, poput Senadovog sina Emira, da u punoj mjeri osjete da kao zajednica dovoljno brinemo o njima.

Komentiraj