U nedjelju 24. juna na stadionu u Kikačina postrojavanjem boraca, prigodnim obraćanjima i kraćim recitalom svečano obilježena 24. godišnjica formiranja 241.Sprečanske muslimanske brigade Kalesija.

Nakon intoniranja humne i fatihe za poginule i umrle pripadnike brigade, postrojenim borcima obratio se prvi komandant brigade Halil Jahić, koji je rekao je da mu je čast što su borci ponovno na okupu i da ovo treba prerasti u tradiciju.

Prisutnima se obratio i Dževad Tosunbegović, predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Kalesija. koji je u svom obraćanju posebno potencirao ratne uspjehe ove brigade i predložio da se u narednom periodu podigne spomenik koji će simbolizirati velike pobjede ove brigade, posebno pobjedu na Lisači.

Prigodnim referatom borcima se obratio drugi komandant brigade Fahrudin Mešanović i ukratko podsjetio na sve uspjeha ove jedinice, koja je za kratko vrijeme postala jedna od najboljih u Armiji Republike Bosne i Hercegovin. Mešanović je rekao da su “Gazije” imale tu čast da budu postrojene i za predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića.

Šemso Muminović. komandant zvorničke 206.brigade, pohvalio je ovo okupljanje rekavši da su “Gazije” pružile veliku podršku na ratištima Podrinja, istakavši da su oslobodili Gredu, Lisaču, Kasarlije, učestvovali u oslobađanju Sanskog Mosta i Vozuće i dr.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su porodice šehida i brojni mještani Kikača i drugih mjesta, kao i predstavnici javnog i političkog života: federalni ministar Edin Ramić, predstavnici općine Kalesija, boračkih udruženja i dr.

Prije okupljanja “Gazija” u Kikačima, položeno je cvijeće i proučena fatiha na centralnom šehidskom spomen obilježju u Kalesiji.

Komentiraj