U okviru Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije 2018 u srijedu 13. juna 2018. godine  u Musa-pašinoj džamiji u Novoj Kasabi u prediftarsko vrijeme upriličen je Razgovor o Isnamu Taljiću. O ovom velikanu bosanskohercegovačke književnosti govorili su književnici i publicisti Hadžem Hajdarević, Mehmed Meša Pargan, Fahrudin Sinanović i Osman Halilović. Jednodušna ocjena svih učesnika bila je da književni rad Isnama Taljića zaslužuje značajno mjesto u lektirama, nastavnim planovima i našem kulturnom i javnom životu uopšte, puno veće od onog koje sada ima.

Isnam Taljić (1954-2017),  i po svom životnom putu i svojim književnim radom bio je istinski vezan za bosansko Podrinje, takođe za svoj književni rad nagrađivan je ranijih godina na ovoj manifestaciji, sve su to bili razlozi da mu se posveti jedan od kulturnih događaja u okviru ovogodišnjih Dana Hasana Kaimije. Nakon ove  književne sesije i akšam namaza, priređen je iftar u organizaciji tuzlanskog Merhameta.

Domaćin ove uspjele manifestacije u prelijepom zdanju obnovljene Musa-pašine džamije u Novoj Kasabi bio je džemat Nova Kasaba i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Organizatori cjelokupne manifestacije  Dani Hasana Kaimije 2018 i ove godine su  Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

(foto: Bosnjaci.Net)

Komentiraj