U okviru Kulturne manifestacije „IKRE 2020“ u petak 23. oktobra 2020. godine u velikoj sali kalesijskog BKC-a održana je  promocija knjige  „Rodoslov porodice Hamzić“ Safeta Hamzića. O knjizi su, osima autora knjige Safeta Hamzića, govorili i mr. Dževad Tosunbegović, te Meša Pargan i Fahrudin Sinanović.

– Ovo je prvo književno djelo na temu rodoslova u Kalesiji i predstavlja značajan doprinos proučavanju lokalne historije Miljanovaca i Kalesije. Posebno je značajan u knjizi objavljeni osmanski defter (popis stanovništva Miljanovaca 1850. godine) kao naša poveznica sa dosad veoma malo dokumentovanim  osmanskim periodom tog naselja i šire. Safet Hamzić se u ovom djelu dokazao i kao istraživač prošlosti familije i područja, a kroz crtice o pojedinim ličnostima pokazao i literarni dar. Knjiga će biti podsticaj drugima za slična istraživanja i radove, kazao je mr. Dževad Tosunbegović.

– Safet Hamzić nas je sve ovom knjigom zadužio i pozvao da i mi pišemo rododslove svojih familija. Knjiga je zanimljiva za čitanje svima, ne samo Miljanovčanima i Hamzićima, jer u knjizi, nalazimo i na zanimljive priče o ljudima iz familije Hamzić, koje mogu biti izvrsna literrna građa za neko prozno djelo,  između ostaloga, rekao je Fahrudin Sinanović.

Da knjiga predstavlja značajno djelo za lokalnu historiografiju kazao je i Mehmed Pargan.

Odlomke iz knjige čitao je akademski glumac Nermin Hodžić, a ovo kulturne veče sevdalinkama je uljepšao i Esad Hodžić, uz muzičku pratnju Nihada Mešića.

Autor knjige Safet Hamzić se zahvalio svima koji su mu pomogli da uradi ovu knjigu. Treba napomenuti da se knjiga na promociji prodavala po popularnoj cijeni od 10 maraka, a sav prihod od prodaje će biti namijenjen u humanitarne svrhe. Dio sredstava će biti uručen i kalesijskom UG „Korak“.

Safet Hamzić je rođen 1950. godine u Miljanovcima. Ekonomski fakultet završio je 1975. u Sarajevo. Radio je u Tehnogradu, Rudniku „Kreka“ i „Opresi“. Od 1996. godine bavi se privatnim biznisom. Osnivač je fimre „Jelovica“ ( „firma kćerka“ poznate „Jelovice“ uz Škofje Loke, Slovenija). Živi u Tuzli i u rodnim Miljanovcima. Ovo je njegova prva knjiga.

(Kalesijske novine)

Komentiraj