Svečanom akademijom u sali BKC „Alija Izetbegović“ u Kalesiji u srijedu 19. avgusta 2020. godine obilježena je 30. godišnjica  osnivačke skupštine Stranke demokratske akcije Kalesija. Prethodno su učesnici obilježavanja ovog jubileja učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odali počast šehidima Kalesije i Bosne i Hercegovine na centralnom šehidskom spomen-obilježju u Kalesiji. Obilježavanje je proteklo u uslovima primjerenim stanju korona virusa.

Predsjednica SDA Kalesija Hasiba Kurtić  čestitala je svim članovima SDA i osnivačima 30. godišnjicu osnivanja  stranke, i zaželjela dobrodošlicu prisutnim članovima Kantonalnog izvršnog odbora na čelu sa predsjednikom Fahrudinom Skopljakom, premijeru Vlade TK Denijalu Tulumoviću, prisutnim poslanicima, ministrima, kao i drugim prisutnim gostima. U svom referatu posebno se osvrnula na vrijeme osnivanja SDA u Kalesiji 1990. godine:

„Na današnji dan, 19.avgusta 1990. godine na Gradskom stadinu u Kalesiji održana je osnivačka skupština SDA Kalesija, koja je po svim ocjenama bila najveći politički skup ikad održan na ovim prostorima. Osnivanje SDA i osnivački skup posebno je bio prekretnica u buđenju nacionalne svijesti i kulturnom i svakom drugom preporodu kalesijskih Bošnjaka.

 Poslije impozantne osnivačke skupštine čiju godišnjicu danas obilježavamo, uslijedila je velika pobjeda na izborima u novembru 1990. godine, nakon koje je SDA preuzela vlast na nivou opštine i vratila dostojanstvo i dignitet kalesijskom Bošnjacima, koji do tada nisu ni približno na adekvatan način bili zastupljeni u opštinskoj vlasti i drugim institucijama. Veliki planovi rukovodstva kalesijske SDA i opštine za brzim razvojem Kalesije, tada među posljednjim opštinama po razvijenosti u tadašnjoj socijalističkoj Bosni i Hercegovini, tek su se počeli realizovati a nastupila je velikosrpska agresija na državu i opštinu.

Pripreme za odbranu od agresije, kroz Patriotsku ligu koju je organizovala i vodila SDA, a zatim i sama odbrana bili su prioritet. Kalesijska SDA je bila značajan dio velikog bošnjačkog pokreta, oličenog u SDA i njenom lideru Aliji Izetbegoviću, pokreta koji je odbranio Bosnu kao državu od velikosrpske agresije. U svim tim aktivnostima ostvaren je zaista visok stepen jedinstva SDA i naroda, iz reda aktivista SDA Kalesija stasao je veliki broj heroja odbrane, od kojih su mnogi dali svoje živote i dijelove tijela.“

Govoreći o sadašnjem trenutku kalesijske SDA Hasiba Kurtić je takođe istakla:

„Svjesni smo da je u proteklom vremenu bilo perioda sa slabijim rezultatima rada stranke, ali ipak ostaje činjenica da je SDA bila i ostala vodeća politička snaga i na nivou države i na nivou opštine, i da jedina može odgovoriti izazovima pred kojima se nalazimo.

U ovoj godini kalesijska SDA sa podmlađenim rukovodstvom otvara novu stranicu u svom radu i djelovanju, sa velikim planovima. U tom cilju, pozivamo sve da se ujedinimo oko ideje i programa stranke, da istrajemo u borbi protiv pojava koje opterećuju našu lokalnu zajednicu, da se prisjetimo izvornih demokratskih principa stranke i mnogih mudrih riječi našeg predsjednika Alije Izetbegovića, i da svako u okviru svojih mogućnosti da doprinos daljem jačanju Stranke demokratske akcije.“

Prisutnima se zatim obratio Alija Tabaković, predsjednik SDA Srebrenica i kandidat probosanskih političkih stranaka za načelnika Srebrenice. Izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje obilježavanju 30. godišnjice SDA Kalesija, posebno zbog činjenice da istog dana prije 30 godina održana i osnivačka skupština SDA Srebrenica. Ukazao je na veliki značaj predstojećih izbora u Srebrenici, i izrazio zahvalnost Kantonalnom odboru SDA TK, Klubu poslanika SDA i općinskim organizacijama SDA na dosadašnjoj podršci.

U okviru akademije prikazan je kraći video prilog sa insertima sa osnivačke skupštine SDA Kalesija, kao i fotografije sa tog skupa, veličanstvenog po atmosferi i broju prisutnih Kalesijaca.

Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, u svom obraćanju istakao je:

-“Za ovih trideset godina SDA je prošla kroz turbulentna vremena, neke stranke to ne prođu ni za stotine godina, od samog uvođenja višestranačja, do referenduma za nezavinost ove države, organizacija odbrane od agresije, tako da uvijek kada je u ovoj državi bilo teško kadrovi SDA su bili na prvim linijama i čovjek sa 30 godina je čovjek u punoj snazi, tako je i SDA u punoj snazi, mi ćemo to pokazati na ovim izborima i ponovo će Kalesija biti bedem stranke SDA”.

U ime osnivača SDA Kalesija na dane osnivanja SDA Kalesija podsjetio je Hazim Rančić, član Inicijativnog odbora SDA Kalesija, sada na poziciji zamjenika ministra finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Povodom 30. godišnjice osnivanja SDA Kalesija, pripremljene su i plakete jednom broju zaslužnih osnivača SDA Kalesija, koje će zbog uslova korona virusa biti podijeljene naknadno.

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom, koji su priredili članovi Asocijacije mladih SDA Kalesija, završena je ova izuzetno uspješna manifestacija.

Press služba SDA Kalesija

Foto: Neon Kalesija

Komentiraj