Okupljanjem osnivača i aktivista kalesijske SDA u Prnjavoru je u petak, 3.jula 2020. godine obilježena 30. godišnjica  formiranja Inicijativnog odbora Stranke demokratske akcije Kalesija. Na samom početku učesnici obilježavanja ovog jubileja proučili su fatihu na šehidskom mezarju  u Prnjavoru, čime su odali počast bosanskim šehidima, kao i umrlim osnivačima i aktivistima Stranke demokratske akcije.

Okupljanje je na simboličan način održano kod mejtefa u Prnjavoru, gdje su početkom jula 1990.godine održani prvi sastanci Inicijativnog odbora za osnivanje SDA Kalesija.

U ime inicijativnog odbora prisutnima se obratio Dževad Tosunbegović, jedan od osnivača kalesijske SDA, koji je ukratko podsjetio na vrijeme od prije 30 godina, početak rada Inicijativnog odbora u mejtefu u Prnjavoru i zatim sastanke u čitaonici u Prnjavoru, sve do veličanstvenog osnivačkog skupa SDA Kalesija 19. avgusta 1990. godine na stadionu u Kalesiji.

Izet  Hadžić, prvi predsjednik OO SDA Kalesija, govorio je o značaju formiranja SDA, posebno sa aspekta borbe za opstanak i izgradnju savremene Bosne i Hercegovine. Naglasio je veliki doprinos kalesijske SDA u svemu tome, kao i njen kontinuitet uspjeha kao vodeće političke snage u Kalesiji od prvih višestranačkih izboraa 1990. godine pa sve do danas.

Hasiba Kurtić, predsjednica OO SDA Kalesija, pozdravila je osnivače i naglasila da je njihova generacija imala izuzetno tešku ali i časnu ulogu, da sa predsjednikom rahmetli Alijom Izetbegovićem na čelu, budu dio jednog pokreta u presudnim vremenima za naš narod i državu Bosnu i Hercegovinu. Posebno je istakla ulogu ljudi koji su devedesetih godina na nivou Kalesije bili dio tog pokreta, i koji su omogućili da Bošnjaci Kalesije i Kalesija kao opština dožive svoju punu afirmaciju. Navela je da sadašnje rukovodstvo kalesijske SDA ima ulogu da nastavi borbu za ideje SDA koje je proklamovao naš predsjednik Alija Izetbegović, i da nastavi borbu za razvoj opštine, sve s ciljem da Kalesiju pozicionira na ono mjesto koje joj realno pipada na nivou TK, Federacije i države Bosne i Hercegovine.

O značaju obilježavanja ovakvih bitnih datuma govorili su prisutni osnivači SDA Kalesija : Enver ef. Alić, Rasim Hamidović, Enver Jukanović i Ševal Alić.

Obilježavanje 30. godišnjice nastavljeno je prigodnim druženjem učesnika, uz pridržavanje propisanih mjera nadležnih organa zbog aktuelne epidemiološke situacije. Zaključeno je da se preduzmu sve aktivnosti da se na dostojanstven način u avgustu obilježi 30. godišnjica osnivačke skupštine SDA Kalesija.

Komentiraj