U saopštenju OO SDA Kalesija (25.6.2020. godine) navodi se da su katastrofalne poplave i klizišta koje su proteklih dana pogodile kalesijsku općinu praktično paralisale život na većem dijelu općine i još jednom pokazale svu nekompetentnost općinskog rukovodstva, konkretno općinskog načelnika kao izvršne vlasti općine, u rješavanju pitanja od životnog značaja za građane kalesijske općine.

Posebno je naglašeno da u pogledu regulacije vodotoka na području naše općine nije nastavljena realizacija više projekata koje je uradilo prethodno općinsko rukovodstvo iz SDA Kalesija (regulaciju vodotoka Tavne, Kalesijske rijeke, Gribaje i dr.), niti je kod viših nivoa isposlovan ni jedan značajniji novi projekat iz te oblasti. Navode da nije poznato zašto općinski načelnik nije u protekle četiri godine ništa uradio na nastavku aktivnosti na projektima iz te oblasti.

Takođe je u saopštenju postavljeno pitanje realizacije projekta sistema kanalizacije sa kolektorom na nivou općine.

Posebno je potencirano neriješeno pitanje regulacije gornjeg toka rijeke Spreče, a što je općinski načelnik najavljivao u svojim predizbornim obećanjima prije četiri godine, kao i na početku svog mandata. U vezi s tim pitanjem, u saopštenju je pored općinskog načelnika (Sead Džafić) potencirana i uloga doskorašnjeg direktora kantonalnog preduzeća JVP Spreča (Suad Hasanović):
“Napominjemo da je SDA, uviđajući značaj regulisanja korita Spreče, prije četiri godine tražila i dobila poziciju direktora kantonalnog preduzeća JVP Spreča, upravo zbog pokretanja projekata na regulaciji korita Spreče u gornjem toku, a koji je trebao u saradnji sa općinskim rukovodstvom raditi na izradi projektne dokumentacije i pokretanju tih radova. Međutim, i načelnik i (sada već bivši) direktor JVP Spreča su prespavali svoje mandate kada je u pitanju regulacija gornjeg toka Spreče. U isto vrijeme svjedoci smo da načelnici drugih općina uveliko rade na sličnim vodoprivrednim projektima (Živinice, Čelić, Lukavac i dr).“

U saopštenju je naveden i problem plavljenja podvožnjaka na putu prema Gojčinu, što onemogućava normalnu komunikaciju sa naseljima preko Spreče. U vezi s tim ukazano je na mišljenje stručnjaka da je prilikom izgradnje pruge podvožnjak isprojektovan u skladu sa propisima struke, i da se ovaj problem može efikasno rješavati samo redovnim čišćenjem i održavanjem kanala za prihvat i odvođenje oborinskih i drugih voda na tom potezu, uključujući održavanje sistema za zaštitu od povratnih voda Spreče. Postavljeno je pitanje zašto nije vršeno redovno održavanje sistema odvođenja voda kod podvožnjaka.

Na kraju saopštenja se kaže:

“Mogli bismo nabrajati i dalje, i redati činjenice koje potvrđuju da općinska vlast, predstavljena u načelniku i njegovim satelitima, u protekle nepune četiri godine nije uradila praktično ništa u ovoj oblasti, osim što “papagajski“ ponavlja iste fraze i traži opravdanja za svoj nerad, optužujući sve druge pa čak i građane za ovako loše stanje. Istovremeno, već su započeli predizbornu kampanju za naredne izbore, djeleći obećanja i ponašajući se kao da su tek na početku mandata.

I tako, dok se rijeke i potoci na području Kalesije nakon još jednog talasa poplava polako vraćaju u u svoja korita, ostavljajući pustoš iza sebe, pozivamo građane Kalesije da porazmisle o gore navedenim činjenicama. I da ne nasjedaju na priče onih koji za nepune četiri godine nisu ništa uradili na rješavanju životnih pitanja građana kalesijske općine.“

(Izvor: Press služba OO SDA Kalesija)

Komentiraj