Poslije održanih unutarstranačkih izbora krajem prošle godine, kalesijska SDA je nastavila redovne stranačke aktivnosti, koje su u jednom kraćem periodu bile usporene zbog epidemije koronavirusa. Sa novim i podmlađenim rukovodstvom stekli su se uslovi da kalesijska SDA otvori novu stranicu u svom radu i djelovanju, i da predstojeće općinske izbore dočeka spremna, kako bi poslije njih ponovo u svim segmentima postala glavni politički faktor u Kalesiji.

Aktivnosti koje je proteklih dana vodila SDA BiH na državnom nivou još jednom su potvdile činjenicu da je SDA  državotvorna stranka, koja uspješno provodi tu svoju misiju i uspješno se suprostavlja svim tendencijama opstrukcije države i pokušajima razvlašćivanja bošnjačkog političkog faktora.

Kada se radi o prilikama na lokalnom političkom nivou, svjesni smo činjenice da je u proteklom vremenu bilo i određenih slabosti u radu kalesijske SDA, da je kao rezultat unutrašnjih slabosti, neadekvatne  kadrovske politike  i drugih problema došlo do  gubljenja povjerenja dijela glasača na izborima i dovelo  do pada izbornih rezultata SDA u Kalesiji.

S druge strane, kroz protekle četiri godine svi mi i cjelokupna kalesijska javnost uvidjeli smo da u Kalesiji nema dostojne alternative Stranci demokratske akcije. Aktuelna općinska vlast, konstituisana poslije izbora 2016. godine, najjednostavnije rečeno pokazala se nekompetentnom i nesposobnom za vođenje općine. Možemo već sada reći da su nepovratno izgubljene četiri godine, koje su prošle  u održavanju vijećničke većine po svaku cijenu i kao rezultat toga zavladalo je stranačko zapošljavanje vijećnika aktuelne većine i članova njihovih porodica, to je cijena koju u krajnjoj liniji plaćaju svi građani općine.  Ono što je posebno zabrinjavajuće, u proteklih četiri godine skoro da i nije bilo nikakvih razvojnih  projekata, ionako loše urađena strategija razvoja općine ostala je mrtvo slovo na papiru, tako da je došlo do daljeg zaostajanja u razvoju Kalesije u odnosu na slične općine. I pticama na grani je jasno da sadašnja općinska kalesijska vlast nije ni u čemu mogla “dobaciti“ dalje od koridora kod Memića na istok, i dalje od tunela kod Čaklovića na zapad.

Nalazimo se na početku novog izbornog procesa, u koji ulazimo spremni da u jednoj demokratskoj proceduri ponudimo najbolje kandidate i za načelnika i za općinsko vijeće. Pozivamo sve članove, aktiviste i simpatizere SDA da se aktivno uključe u ove procese i izbore, da predlažemo i biramo kadrove koji na najbolji način mogu pomoći razvoju naše lokalne zajednice. Kalesijska SDA ima posebnu odgovornost kada se radi o razvoju Kalesije i njenom pozicioniranju na nivou Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini. Poslije prvih demokratskih izbora 1990. godine vratili smo dostojanstvo kalesijskim Bošnjacima, i uspješno smo vodili općinu u odbrani od agresije i poslijeratnoj obnovi i razvoju, to nas obavezuje da učinimo sve da Kalesiju vratimo na poziciju koja joj pripada.

U proteklih 30 godina u svim tim procesima od životnog značaja za Kalesiju, bitnu ulogu je imala i brojna kalesijska dijaspora u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i drugim državama, tako da ih pozivamo da budu aktivni učesnici u svim našim budućim aktivnostima.

U ovoj godini obilježavamo trideset godina od osnivanja Stranke demokratske akcije, u vezi s čim imamo posebnu obavezu prema našem prvom predsjedniku i prvom predsjedniku države Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću, da što više slijedimo njegov put i uvažavamo njegove poruke koje nam je ostavio. Ovim putem pozivamo sve osnivače i aktiviste SDA na području kalesijske općine da uzmu učešće u aktivnostima na obilježavanju 30.godišnjice formiranja inicijativnog odbora SDA Kalesija u julu u Prnjavoru, i osnivačke skupštine stranke 19. avgusta u Kalesiji.

(Press služba OO SDA Kalesija)

Komentiraj