U ovo doba koronavirusa objavljujemo kratko podsjećanje na prve godine poslije povratka u Kozluk, i jedan tekst objavljen u povremeno izdavanom glasilu povratnika kozlučke regije (Kozluk 2003). Bilo je to još uvijek vrijeme velikog entuzijazma i velikih planova Fadila Banjanovića Bracike i svih Kozlučana koji su tih godina bili maksimalno okrenuti Kozluku, nastojanja da se Kozluku vrati bar nešto od nekadašnjeg sjaja. U svim tim planovima obnove i izgradnje bila je prisutna i ideja da se Kozluku vrati status opštine, ukinute davne 1962. godine.

Nažalost, proteklo vrijeme je pokazalo da postojeći politički sistem u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS nije naklonjen ostvarivanju takvih ideja u lokalnim zajednicama u kojima su Bošnjaci većina (primjer Kozarca, Janje, Kozluka…).

Tako je u Kozarcu kod Prijedora formiran Inicijativni odbor za formiranje opštine Kozarac i urađen elaborat o osnivanju sa svim ekonomskim i drugim pokazateljima opravdanosti, međutim kako sada stvari stoje, male su šanse da inicijativa prođe u skupštini Grada Prijedora.

Kao jedina realno moguća šansa za ovakve i slične  inicijative ostaju predstojeće evropske integracije i prilagođavanje zakona o lokalnoj upravi važećoj legislativi u zemljama Evropske unije.

Komentiraj