Uporedo sa obnovom i izgradnjom novih objekata poslije II svjetskog rata u Memićima se razvijao i kulturni život. U ovom periodu u Memićima su na dan ustanka BiH 27. jula i prilikom otvaranja izgrađenih objekata organizirane proslave, u okviru kojih su održavane konjske trke i druga takmičenja u tradicionalnim narodnim vještinama. Konjske trke su polazile od mosta na rijeci Spreči, a cilj je bio na putu kod stare zgrade u centru Memića. Isto tako konjske trke su organizirane i za vrijeme održavanja poznatog vašera u Memićima.

U novoizgrađenom Zadružnom dom (1946.) u početku su organizovane i održavane najčešće igranke i priredbe. Kada je 60.-tih godina ZZ „Jedinstvo“ Kalesija preuzelo Zadružni dom, i kasnije kada je izgrađena nova škola 1974. godine, prostorije Stare četverorazredne škole (gdje je danas ambulanta) korištene su povremeno za kulturne sadržaje. Taj objekat je preuređen u Dom kulture koji je obnovljen pred snimanje emisija „Znanje imanje“. Od 1975. godine počelo je okupljanje mladih u KUD „Memići“ koje je djelovalo povremeno sa posebno zapaženim nastupima u emisijama „Znanje imanje“.

Prije agresije, u Memićima su snimljene dvije poznate emisije „Znanje imanje“ u produkciji TV Sarajevo čiji je domaćin bila MZ Memići. Prva je bila oko 1988. godine, a druga pod nazivom „Znanje imanje“ Memići kod Kalesije 1990. godine. Na snimanju druge emisije gostovali su predstavnici MZ Vukosavci (kod Aranđelovca, Srbija). Brojnim sadržajima predstavljena je tada uspješna MZ Memići, zatim su organizovani su razni sportski i kulturni sadržaji. Nastupala su Kulturno umjetnička društva iz obje mjesne zajednice, kao i poznati bosanskohercegovački interpretator sevdaha Nedžad Salković. Obje emisije su održane u sali škole Memići, poslije čega je uslijedilo druženje u Domu kulture.

Pored navedenih kulturnih sadržaja, u Memićima su na dan ustanka BiH 27. jula održavani i tradicionalni vašeri koji su bili veoma posjećeni i poznati u širem području. Na vašerima su organizirani razni kulturno-zabavni sadržaji: nastupi izvornih grupa, igra u kolu, penjanje uz klizav kolac, razbijanje lonaca, konjske trke, lovački nišan, a kasnije i ringišpili (ljuljačke). Vašeri su osamdesetih godina organizirani dva puta, za 1. maj i krajem avgusta (najčešće u zadnju nedjelju) i redovno su bili do 1991. godine, kada agresija prekida ovu dugu tradiciju.

(Iz rada: Samir Halilović – Dževad Tosunbegović, MEMIĆI I OKOLINA – stanovništvo i naselja sa posebnim osvrtom na kulturno historijsko naslijeđe, Šeherdžik br. 5, 2017.god.)

Komentiraj