Izborna skupština Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kalesija, održana 29. decembra 2019. godine, izazvala je puno interesovanja kod najšireg članstva najjače kalesijske političke opcije  ali i kod kalesijske javnosti. To je i razumljivo jer  radi se o stranci osnovanoj prije nepunih trideset godina, a vrijeme od njenog  osnivanja u ljeto 1990. godine pa do danas uglavnom je obilježeno njenim većim ili manjim uspjesima na kalesijskoj političkoj sceni.

Osnovna karakteristika početne faze SDA je njen nesporan doprinos procesima buđenja nacionalne svijesti i afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka i na kalesijskom području i na nivou Bosne i Hercegovine. Kalesijska SDA je bila značajan dio velikog bošnjačkog pokreta, oličenog u SDA i njenom lideru Aliji Izetbegoviću, pokreta koji je odbranio Bosnu kao državu od velikosrpske agresije.

U drugoj polovini dosadašnjeg političkog života kalesijske SDA bilo je i određenih slabosti u radu i pada izbornih rezultata SDA u Kalesiji, naročito u posljednjih pet šest godina, kada je došlo do značajnijeg gubljenja povjerenja glasača na izborima. Na posljednjim općinskim izborima, kao rezultat unutrašnjih slabosti, neadekvatne  kadrovske politike  i drugih problema, kalesijska SDA je izgubila načelničku poziciju ali je ipak i dalje ostala najjača politička stranka u općinskom vijeću Kalesije. Pred posljednje opšte izbore dio dobro pozicioniranih stranačkih kadrova  krenuo je u političku avanturu sa nekim upitnim političkim projektima i povukao dio stranačkih glasova, ali i pored svega SDA je u Kalesiji na tim izborima održala primat najjače političke stranke.To dovoljno govori u prilog činjenici da je SDA duboko ukorijenjena u bošnjačkom narodu na kalesijskim prostorima, i da je bez obzira na sve teškoće kroz koje je prolazila uvijek iznova nalazila novu snagu, tako da je bila i ostala najvažniji politički faktor u Kalesiji.

Ishod tek završenih unutarstranačkih izbora u kalesijskoj SDA i posebno rezultati izborne skupštine  ohrabrujući su za njene članove i simpatizere. Došlo je do značajnijeg podmlađivanja njenog rukovodstva, a za očekivati je da će u konačnom konstituisanju stranačkog rukovodstva biti zadovoljena neophodna teritorijalna zastupljenost, kao i interesi najvećih mjesnih ogranaka. I što je posebno osvježenje na kalesijskoj političkoj sceni, po prvi put jedna žena je izabrana na čelo najjače političke stranke.

Hasiba Kurtić, koja će u narednom četvorogodišnjem periodu biti na čelu kalesijske SDA, dokazala se kroz dosadašnji politički rad u stranci i posebno kroz aktivnosti u općinskom vijeću. Kroz svoj rad opozicionog vijećnika, u sredini kakva je Kalesija, pokazala je principijelnost i beskompromisnost u zastupanju stavova stranke i baze koja predstavlja, na čemu joj mogu pozavidjeti mnogi vijećnici jačeg pola. 

Sve u svemu, uzimajući u obzir trenutno stanje lokalne političke scene i uspjehe koje SDA kao državotvorna stranka u ovoj godini postiže na državnom nivou, većina predviđanja ukazuje da su se sa novim rukovodstvom stekli uslovi da kalesijska SDA nakon dužeg vremena otvori novu stranicu u svom radu i djelovanju, i da konačno krene uzlaznom putanjom.

Komentiraj