Početkom jula navršava se 29. godina od početka rada Inicijativnog odbora za osnivanje Stranke demokratske akcije Kalesija. Počelo je 7. jula 1990. godine, kada je zajedno sa aktivistima iz Tuzle održan početni sastanak za osnivanje inicijativnih odbora na području Tuzle, Kalesije i drugih opština. Naredne sedmice počeli su sastanci aktivista za osnivanje Stranke demokratske akcije (SDA) u prostorijama mejtefa u Prnjavoru. U drugoj polovini jula sastanci su nastavljeni u prostorijama Čitaonice u Prnjavoru kod Kalesije, gdje je ubrzo i ozvaničen rad Inicijativnog odbora SDA Kalesija.  Uslijedio je rad na terenu i omasovljenje članstva SDA, odnosno masovno pristupanje novonastaloj stranci.

Osnivačka skupština Stranke demokratske akcije Kalesija, održana 19. avgusta 1990. godine na prepunom gradskom stadionu u Kalesiji, bila je i ostala najimpozantniji politički skup na području opštine Kalesija, na kojem je data jednoglasna podrška svih prisutnih procesima buđenja nacionalne svijesti i afirmaciji nacionalnog identiteta Bošnjaka na ovim prostorima.

Na prvim višestranačkim demokratskim izborima u bivšoj državi u novembru 1990. godine Stranka demokratske akcije odnijela je ubjedljivu pobjedu na podrušju opštine Kalesija na svim nivoima, a na izborima za skupštinu opštine osvojila 34 od 50 odborničkih mjesta i preko 80% bošnjačkih glasova.

U poslednjih petnaestak godina bilo je i određenih slabosti u radu i pada izbornih rezultata SDA u Kalesiji, ali i pored svega SDA je bila i ostala najvažniji politički faktor u Kalesiji. Tako je pred poslednje opšte izbore dio dužnosnika krenuo u političku avanturu sa nekim upitnim političkim projektima i povukao dio stranačkih glasova, ali i pored svega SDA je po opštoj ocjeni u Kalesiji održala primat najjače političke stranke.

Komentiraj