U okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Zaštićene zone UN-a Srebrenica” u  Kulturnom centru Srebrenice, u ponedjeljak, 8. srpnja 2019. godine odrzana je promocija dvije publikacije: osme knjige edicije “Monumenta Srebrenica – Srebrenica kroz minula stoljeća ” i romana “Ponesi izgubljenu ljubav” autora Mirsada Mustafića.

Promotori osmog broja “Monumente” bili su: prof. dr. Adib Đozić, mr.sc. Kemal Nurkić i mr.sc. Rusmir Djedović. Prema riječima urednika edicije prof.dr. Adiba Đozića, i ovaj broj je u funkciji očuvanja kulture sjećanja na genocid u Srebrenici, a sastoji se od devet originalnih naučnih tekstova eminentnih naučnih radnika, strukturiranih u četiri tematska poglavlja, direktno ili posredno vezanih za teme genocida i prošlost bosanskog Podrinja. Izdavač edicije je JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona iz Tuzle.

Najnoviji roman profesora Mirsada Mustafića, roman “Ponesi izguljenu ljubav” bavi se Srebrenicom i tretira stradanje piščevog zavičaja, sudbinu i martirij naroda nad kojim je počinjen genocid. Prema riječima autora, roman “Ponesi izgubljenu ljubav” relaksira misao i traži svoj utok u čitaočevoj pažnji, a ljubav kao konstanta života traži ruku mira i prijateljstva. U bespuću poratnih godina dozivaju nas uspomene na mladost koja je nestala netragom u ognju mržnje i nespokoja. Pored autora profesora Mustafića, o knjizi su govorili promotori: prof.dr. Adib Đozić i doc. dr. Nirha Efendić, kao i moderator mr. Dževad Tosunbegović.

Komentiraj