Veliki broj rodbine, prijatelja, saboraca i poznanika u Kalesiji i Srebreniku u srijedu 12. juna dostojanstveno je na bolji svijet ispratio Hadži Jusufa (Abdulaha) Sofića (1951-2019). Rođen i odrastao u Srebreniku, radni vijek i ostatak ovozemaljskog života proveo je u Kalesiji, časno obavljajući dužnost policajca i čovjeka prije svega.

Neposredno pred početak agresije nesebično se stavio na raspolaganje patriotskim snagama , bio je u onoj plejadi predratnih kalesijskih policajaca koji su se bez kalkulisanja stavili u funkciju odbrane naroda i države Bosne i Hercegovine. Njegovi saborci iz Patriotske lige posebno ističu njegov doprinos pripremama za odbranu Kalesije i Bosne i Hercegovine u martu, aprilu i maju 1992. godine, kada je zajedno sa Mehdinom Hodžićem – Kapetanom Senadom, Hasetom Tirićem, Alijom Muminovićem i drugima učestvovao u veoma bitnim misijama, koje su omogućile da patriote Kalesije, Podrinja i šire što spremnije i opremljenije dočekaju velikosrpsku agresiju na naše krajeve.

I u najtežim danima odbrane kalesijskog područja u maju 1992. godine Jusuf Sofić sa kolegama policajcima i drugim braniocima, bio je gdje je bilo najpotrebnije. Njegovu ulogu u tim danima najbolje odslikavaju riječi Ibre Huremovića, komandira Prnjavorske čete i legende kalesijskog otpora:

-Rahmetli Jusuf je jedan od kalesijskih  policajaca koji je ostao u Kalesiji i branio je do zadnjeg momenta, do njenog pada, a svojim zalaganjem i hrabrosti svima nama je davao moralnu podršku. Hadži Jusufe, branioci Kalesije nikada te neće zaboraviti, tebe kao milicionera, kao čovjeka….

Poslednjih decenija svog života bio je aktivni član društvene zajednice, naročito u okviru Džemata Čaršijske džamije u Kalesiji, gdje je do zadnjeg dana učestvovao u svim akcijama koje je džematski odbor pokretao.

 

O ugledu koji je uživao najbolje govori veliki broj prisutnih na tevhidu i dženazi u Kalesiji, kao i dženazi i ukopu u Sofića mezarju u Srebreniku. Neka je vječni rahmet njegovoj plemenitoj duši!

Komentiraj