Iako relativno malobrojna, povratnička zajednica Bošnjaka na području opštine Gacko ipak iznalazi načine za svoje aktivnosti. Poznato je da su Bošnjaci u ovoj opštini i jugoistočnoj Hercegovini u svom životu i radu izloženi mnogim teškoćama. Podsjetimo samo na najekstremnije slučajeve pritisaka i zastrašivanja povratnika, kao što je bilo rušenje i paljenje obnovljenih džamija u Ključu (2002. godine) i  Kuli Fazlagića (2008.godine), nedavna divljanja srpskih ekstremista sa kolonama vozila prema povratnicima u Kuli Fazlagića i dr.

Ovogodišnja noć Lejletu-l-kadra (31.maj 2019.god.) protekla je u znaku okupljanja i zajedništva, i čuvanja kulture sjećanja na žrtve Gacka u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. To najbolje oslikavaju riječi Sadeta ef. Bilalića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Gacku:

-U najodabranijoj noći Lejletu-l-kadr okupili smo se, a u okupljanju i zajedništvu je bereket. Ljudi će biti u dobru sve dok se budu sastajali, komunicirali i otvarali se jedni prema drugima. To je učenje islama i to je bit naše vjere.

Istog dana, u legendarnoj Fazlagića Kuli u čast obilježavanja godišnjice osnivanja Patriotske lige, okupili su se ratni komandanti Samostalnog bataljona “Šargan”, kao i borci i starješine ovog proslavljenog bataljona koji se istakao u odbrani ovih područja. Zajedno sa članovima šehidskih porodica i predstavnicima Patriotske lige iz Konjica i Mostara položili su cvijeće na Centralno šehidsko obilježje za gatačke šehide, proučili Fatihu i odali počast šehidima.

 

Uslijedio je zajednički iftar svih prisutnih i teravija u džamiji u Kuli Fazlagića. Iftar su donirali Sanela Đono,Taiba Veladžić, Ermina Adilović i Rašid Baltić, preko Senada ef. Šehića  te HD” Merhamet” iz Jablanice.

Nakon iftara predsjednik Udruženja boraca PL Gacko Avdo Krvavac  uručio je porodici rahmetli pukovnika Ismaila – Smaje Čampare Zlatnu plaketu za izuzetni doprinos u stvaranju i osnivanju Patriotske lige Gacko. Na ovaj način će ostati trajno sjećanje na ovog plemenitog gaziju. Iz Udruženja Patriotske lige odata je zahvalnost organizatorima na ićramu i druženju, kao i čuvanju sjećanju na vremena presudna za odbranu Bosne i Hercegovine.

Komentiraj