Izuzetno ugodno ramazansko i iftarsko veče upriličeno je u utorak 21.maja 2019./17. ramazana 1440.h.godine u Šeheru, povratničkom naselju kod Kalesije (opština Osmaci).

Već tradicionalni  zajednički iftar za sve džematlije, prijatelje i goste džemata Šeher održan je  na sportskom poligonu kod Kulturnog centra u ovom naselju. Šeher je jedno od najstarijih naselja na području Gornje Spreče, prva džamija je ovdje sagrađena još u 16. vijeku, tako da nije iznenađenje što sadašnji mještani Šehera prednjače u čuvanju i razvijanju bošnjačke tradicije kroz održavanje ovakvih manifestacija. U novije vrijeme, Bošnjaci ovog područja prepoznatljivi su po dobroj organizovanosti: uspješan povratak uz rješavanje brojnih infrastrukturnih, egzistencijalnih pitanja i svih drugih pitanja, uz svesrdnu podršku njihovog mještanina ministra Edina Ramića. Posebno treba istaći izgradnju asfaltnog puta do Kalesije prošle godine, čime je ovo područje po prvi put dobilo neposrednu putnu komunikaciju prema Kalesiji i dalje prema svijetu.

Iftar je i ove godine organizovan trudom i zalaganjem vrijednih džematlija Šehera, na čelu sa agilnim imamom Rijadom ef Sakićem, a finansijska pomoć stigla je i iz “šeherske“dijaspore iz Amerike i zemalja Zapadne Evrope.

Nakon iftara prisutnima je priređen poseban ugođaj, održan je izuzetno uspjeli program sa ilahijama i drugim pjesmama, u izvođenju hora  “Rejjan” iz Sarajeva. Ovaj već renomirani hor predvođen Rijadom Imamovićem, prepoznatljiv u domenu islamske duhovne muzike Bošnjaka, predstavio se bogatim programom. Bilo je posebno zadovoljstvo slušati njihove zvuke, koji su se razlijegali Gornjom Sprečom od obronaka Borogova i Bišine do sprečanskih polja prema Kalesiji i dalje.

Osim praktično svih mještana Šehera, takođe i Borogova, Matkovca, Lika, Cakora, Sajtovića i Drvenica, kao i gostiju iz Kalesije, Podrinja i drugih okolnih mjesta, iftaru su prisustvovali: federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Edin Ramić,  predstavnici Medžlisa i općine Kalesija, bošnjački predstavnici u organima vlasti opštine Osmaci i podrinjskih opština, predstavnici opštinskih društava BZK Preporod i mnogi drugi.

 

Komentiraj