Odavanjem počasti šehidima, akademijom i predstavljanjem najuspješnijih literarnih radova učenika srednjih škola o jedinicama Patriotske lige i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u Tojšićima i Kalesiji svečano je u petak 11. januara 2019.godine obilježena 27. godišnjica ovog izuzetno značajnog događaja za odbranu ovog dijela naše domovine od velokosrpske agresije. Da podsjetimo, 11. januara 1992. godine Patriotska liga Kalesije po instrukciji Glavnog štaba Patriotske lige bila je organizator savjetovanja opštinskih štabova Patriotske lige, kao i komandira specijalnih jedinica Patriotske lige regije Sjeveroistočne Bosne. To je bilo u vrijeme nadolazeće agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u uslovima kada je rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba već krenulo u aktivnosti na stvaranju paradržavnih tvorevina formiranjem tzv. srpske republike u Bosni i Hercegovini 9. januara 1992. godine.  Po zakonu donijetom u Skupštini TK u decembru 2016. godine, 11.januar kao Dan održavanja regionalnog savjetovanja općinskih štabova Patriotske lige uvršten je u značajne datume za Tuzlanski kanton. Takođe, uvršten je u značajne događaje općine Kalesije.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je veći broj učesnika savjetovanja od prije 27 godina, delegacije udruženja Patriotske lige iz svih općina Tuzlanskog kantona, Distrikta Brčko, drugih kantona  i saveza PL na nivou Bosne i Hercegovine. takođe i delegacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona i boračkih udruženja Kalesije. Posebno toplo su pozdravljeni generali Vahid Karavelić Vaha i Atif Šaronjić Emir, članovi nekadašnjeg Glavnog štaba Patriotske lige Bosne i Hercegovine.

Prisutnima na svečanoj akademiji obratili su se: Fikret Suljkanović kao predstavnik općine Kalesije, Danis Gojačić kao predstavnik resornog kantonalnog ministarstva, Salih Kulenović kao predsjednik Saveza PL BiH i federalni ministar za boračka pitanja Salko  Bukvarević. U svojim obraćanjima istakli su značaj savjetovanja i potrebu obilježavanja događaja iz perioda agresije na BiH, posebno sa aspekta aktuelne političke situacije u našoj državi i pokušaja njenog ugrožavanja.

 

Ministar Salko Bukvarević, i sam učesnik savjetovanja u dijelu obuke komandira specijalnih jedinica Patriotske lige, evocirao je sjećanja na te događaje od prije 27 godina. Posebno je naglasio da  je Patriotska liga bila embrion Armije RBiH, da su jedinice Patriotske lige organizovanjem početnog otpora primile prve udare agresora i time obezbijedile dodatno vrijeme svim drugim patriotama da vide o kakvoj se agresiji radi, da je agresor nemilosrdan i da organizuju odbranu.

U okviru akademije saopšteni su rezultati literarnog konkursa za učenike srednjih škola, kojeg je u povodu ove godišnjice raspisao Savez boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona na temu o specijalnim odnosno  manevarskim jedinicama Patriotske lige. Uslijedilo je čitanje radova Amne Kamenčić (MSŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Kladanj), Ajdina Mujezinovića (Mješovita srednja škola Banovići) i Dženita Vildića (Elektrotehnička škola Tuzla). Svi prisutnu su sa izuzetnom pažnjom saslušali njihove radove i potom ih nagradili burnim aplauzima, što je najbolji pokazatelj utiska koji su svojim opisima istaknutih pojedinaca i jedinica Patriotske lige ostavili na slušaoce. Poseban kompliment autorima ovih radova dao je ministar Bukvarević, kada je prilikom dodjele plaketa i nagrada rekao da ni on niti drugi pripadnici ovih jedinica ne bi mogli bolje pisati o Crnim labudovima, Sprečanskom odredu, Prnjavorskoj četi, Samostalnoj četi PL Tuzla i drugim jedinicama Patriotske lige. Osim pročitanih radova, nagrađeni su još i literarni radovi Aide Suljić (Mješovita srednja škola Kalesija), Elmedine Begić (Mješovita srednja škola Čelić) i Dženete Kovačević (MSŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Kladanj).

Nosioci obilježavanja ove značajne godišnjice bili su Udruženje boraca Patriotske lige Kalesija i Savez boraca PL TK, uz podršku institucija općine Kalesije i Bosanskog kulturnog centra ”Alija Izetbegović” Kalesija, kao i resornog kantonalnog i federalnog  ministarstava.

(Foto: F.S.)

Komentiraj