Podjela priznanja i nagrada po raspisanom literarnom konkursu na temu: “Bosna i Hercegovina – moja domovina” obavljena je u utorak 11. decembra 2018. godine u Domu kulture u Mahali kod Kalesije.

Povodom dana državnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod BiH – Opštinsko društvo Osmaci i Udruženja prognanika Gornja Spreča Kalesija, polovinom mjeseca novembra objavljen je konkurs za učenike osnovnih škola iz povratničkih naselja kalesijskog područja. Takođe, 26. novembra upriličena je i akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Domu kulture u Šeheru. Prigodni referat posvećen Danu državnosti i 75. godišnjici obnove državnosti Bosne i Hercegovine podnio je Samir Halilović, profesor historije, a u ime federalnog ministarstva raseljenih osoba i ministra Edina Ramića kao pokrovitelja manifestacije, prisutnima se obratio pomoćnik ministra Sead Kopić i čestitao Dan državnosti. U okviru akademije učenici Lejla Joldić i Emir Halilović pročitali su neke od učeničkih radova sa navedenog literarnog konkursa.

Završni dio svih ovih aktivnosti protekao je u podjeli prigodnih plaketa i knjiga za sve učenike čiji su radovi bili u konkurenciji za priznanja i nagrade. Nakon toga izvršena je dodjela novčanih nagrada i plaketa za najuspješnije učesnike konkursa, po ocjeni komisije BZK Preporod BiH – Opštinsko društvo Osmaci i po osnovu glasanja posjetilaca portala “Gornja Spreča – Kalesija”.

Nagrade i priznanja za osvojena prva mjesta dobili su Amar Velić iz Snagova i Lamija Ramić iz Šehera.

Priznanja za osvojeno drugo mjesto dobili su Emir Halilović iz Memića i Nejla Ramić iz Šehera. Za osvojeno treće mjesto priznanja su dobili: Amar Ajdinović iz Capardi, Selmedina Vokić iz Drvenica, Haris Halilović iz Memića i Maida Čikarić iz Glodi.

U ime BZK Preporod BiH – Opštinsko društvo Osmaci učesnicima konkursa obratio se Dževad Tosunbegović, koji je čestitao svima na učešću i uspjehu na konkursu, zaželio im da budu uspješni u daljem školovanju i da nastave i dalje pisati i učestvovati na literarnim konkursima.

 

Komentiraj