Vis kod Gračanice je najviši vrh planine Trebave sa 692 m nadmorske visine, nalazi se na udaljenosti oko 6 km sjeverno od Gračanice, neposredno iznad sela Babići. Nekoliko stotina metara istočno, kao dio istog masiva, je uzvišenje Sijedi krš sa 664 m nadmorske visine. U toku agresije ova kota sa agresorskim snagama predstavljala je stalnu prijetnju za mještane Babića, Malešića i drugih mjesta, sve do 7. avgusta 1994. godine kada je oslobođena u akciji jedinica Armije RBiH.

Poslednjih pet šest godina, zahvaljujući entuzijazmu mladih iz Babića, kao i podrškom poduzetnika općine Gračanica i općine Gračanica, prišlo se uređenju Visa sa okolinom kao izletišta. Izvršeno je asfaltiranje puta do samog platoa na Visu, zatim izgradnja sportskih terena za male sportove, prostora za manifestacije i odmor i dr.

 

Udruženje mladih Babića Sijedi krš bilo je aktivno u uređenju pristupnih puteva i stepenica prema koti Sijedi krš, odakle je izuzetno lijep pogled sve do Save i Brčkog, Konjuha, Majevice  itd.

 

Danas je Vis dobro uređeno izletište, na kojem se u većem dijelu godine održavaju razne kulturne, sportske i druge prigodne manifestacije. Jedna od tih manifestacija je i već tradicionalna Traktorijada, 14. oktobra 2018. godine održana je 2. po redu Traktorijada Vis 2018.

Komentiraj