dav

Mladi lavovi SDA kontra mladih ljevičara SDP-a i ostalih jurišnika tzv. ljevice

Tek završeni izbori, iako još nisu poznati konačni rezultati, ukazali su na jedan fenomen vezan za Stranku demokratske akcije (SDA) i kontinuitet njenih uspjeha na našoj političkoj sceni. Naime, još od prvih poslijeratnih izbora 1996.godine traje proces odvajanja manjih ili većih frakcija iz ove najveće bh. političke stranke i formiranje novih političkih stranaka, od Stranke za BiH preko SBB i niza manjih stranaka sve do najnovijeg formiranja PDA ove godine.

Kao i ranijih izbora, pred izbore 7. oktobra mnogi njeni protivnici prognozirali su ili priželjkivali  marginalizaciju SDA ili čak njen nestanak sa političke scene. Međutim, svi su se redom prevarili u svojim procjenama i prognozama. Naročito su protekli izbori pokazali, bez obzira na sve turbulencije, da SDA i dalje dominantno okuplja najveći dio bošnjačkog naroda, kao i znatan broj probosanski orijentisanih pripadnika drugih naroda u Bosni. Pokazalo se da se u svim turbulentnim vremenima kritična masa bošnjačkog naroda, kao i nezanemarljiv broj drugih bh. građana, poistovjećuje sa SDA i njenim programskim ciljevima i okuplja oko ove državotvorne bh. političke opcije.

Posebna priča u svemu tome su mlade generacije ove političke stranke, “mladi lavovi” SDA predvođeni Edinom Ramićem, Semirom Efendićem i drugim uspješnim kadrovima a koji su podržani na izborima i društvenim mrežama od mlade i emancipovane generacije Bošnjaka u domovini i dijaspori. Izbori su pokazali njihovu dominaciju u odnosu na “mlade ljevičare” SDP-a i kadrove drugih stranaka tzv. ljevice i tzv. građanske opcije.

 

Komentiraj