Predizborni skup Stranke demokratske akcije OO Kalesija, za mjesne ogranke SDA u Dubnici i Mahmutovićima, održan je u srijedu 19. septembra u atmosferi koja je podsjećala na skupove SDA iz 1990. godine. Na skupu su predstavljeni svi kandidati SDA Kalesija na predstojećim izborima: Hasiba Kurtić, Miralem Mešanović, Nermin Kuralić i Rasim Omerović za Skupštinu TK; Enver Jukanović i Fahzeta Valjevac za Parlament Federacije BiH; i Halil Jahić za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Ovaj skup će ostati zapamćen po nadahnutim izlaganjima svih govornika, od Fahzete Valjevac koja je u ulozi domaćina pozdravila prisutne, do Halila Jahića koji je podsjetio na ratna dešavanja u maju 1992. godine i herojski otpor na Bijeljevcu. Halil Jahić se dotakao i današnjeg vremena i vrijednih Dubničana, koji su u potpunosti uključeni u aktivnosti lokalne zajednice, ne zaboravljajući pri tome na Podrinje odakle su porijeklom.

Svi govornici su dali podršku predsjedničkom kandidatu SDA Šefiku Džaferoviću, kao najboljem kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Takođe, data je podrška Edinu Ramiću kao kandidatu SDA i koalicije Zajedno za BiH, nosiocu liste za srednje Podrinje. Na skupu su predstavljeni i prisutni kandidati SDA iz susjednih općina: Medina Hamidović, kandidat za federalni parlament iz općine Sapna, i Beriz Sakić, kandidat za Skupštinu TK iz Tuzle.

U svojim obraćanjima kandidati su posebno naglasili da SDA, kao pobjednička stranka u Kalesiji još od prvih višestranačkih izbora 1990. godine, i ovog puta ima najbolje kandidate i da samo SDA u ovim vremenima može uspješno voditi narod i državu, od općinskog do državnog nivoa. Potencirani su dosadašnji rezultati SDA na nivou općine Kalesija, pri čemu je rečeno da su to sve rezultati rada poslijeratnih načelnika iz SDA. Istaknuto je da su sadašnji vijećnici SDA u Općinskom vijeću Kalesija podržali sve ono što je pozitivno za Kalesiju, za razliku od sadašnje općinske vlasti koja ne uspijeva da realizuje ni one projekte koje je SDA pripremila ili započela u ranijem periodu, i koja se uglavnom bavi zapošljavanjem vijećnika iz vladajuće većine i članova njihovih porodica. Navedeni su uspješno realizovani projekti sa federalnog nivoa u Kalesiji, koji su rezultat rada ministara i kadrova SDA. Takođe je istaknuto da u poslednje vrijeme nije bilo kapitalnih projekata ni drugih projekata sa kantonalnog nivoa, što je rezultat neaktivnosti kalesijskih poslanika iz drugih političkih stranaka.

Skup je završen muzičkim programom i neizbježnim kolom, uz poziv svima na centralni predizborni skup SDA u Kalesiji u subotu 29. septembra.

Komentiraj