Na dobro posjećenom skupu, održanom u subotu 15. septembra u Tojšićima, Stranka demokratske akcije OO Kalesija predstavila je kandidate i programske ciljeve za predstojeće izbore 7. oktobra ove godine.
Na samom početku skupa, u ime mjesnog ogranka Tojšići, kandidate i prisutne pozdravio je Nusret Bećirović. Nakon toga prisutnima se obratio potpredsjednik povjereništva SDA Kalesija Fadil Alić, koji je naveo osnovne programske ciljeve SDA za predstojeće izbore. Posebno je pomenuo podršku razvoju lokalnih zajednica kao što su Tojšići, koje stagniraju u razvoju još od prije 60 godina, kada su tadašnje komunističke vlasti ukinule opštinu Tojšići.

U nastavku predizbornog skupa predstavljene su biografije kandidata SDA, nakon čega su se skupu obratili svi prisutni kandidati.

 • Rasim Omerović, kandidat SDA za skupštinu TK, između ostalog naglasio je da za ove izbore kalesijska SDA ima zaista dobre kandidate. Osvrnuo se na stanje u Kalesiji u poslednje dvije godine, vrijeme u kojem SDA nije na vlasti u općini i kantonu, i naveo da je došlo do zastoja u realizaciji ranije započetih projekata, kao što je slučaj i sa nekim projektima u Tojšićima.
  Dr Nermin Kuralić iz Tojšića, kandidat za skupštinu TK, govoreći na određeni način i u ulozi domaćina, posebno je potencirao neispunjena obećanja sadašnje općinske vlasti za izgradnju nove ambulante u Tojšićima. Naglasio je da je ova ambulanta od ranije izuzetno dobro snabdjevena modernom medicinskom opremom, koja nažalost stoji neupotrebljena. Obećao je da će se dolaskom SDA na vlast stanje u toj i drugim oblastima života u Tojšićima, drastično promjeniti nabolje.
  Dr Miralem Mešanović, kandidat za skupštinu TK, takođe je pozvao prisutne da ostanu privrženi ideji i daju svoj glas Stranci demoktratske akcije i njenim kandidatima.
  Hasiba Kurtić, kandidat za skupštinu TK, naglasila je da na ove izbore SDA Kalesija izlazi sa dobrim kandidatima, predloženim iz svojih sredina, i koji će znati uspješno predstavljati Kalesiju a ne kao sadašnji predstavnici u skupštini TK.
  Enver Jukanović, kandidat za Parlament Federacije BiH, uporedio je SDA sa jednom velikom rijekom i pozvao sve da ostanu vjerni ideji SDA kao najznačajnije bošnjačke političke stranke, koja je dokazala da može uspješno voditi narod i državu.
  Halil Jahić, kandidat za parlamentarnu skupštinu BiH, kao ratni komandant posebno je istakao doprinos boraca Tojšićkog bataljona i drugih jedinica u odbrani od agresije. Pozvao je sve na okupljanje oko SDA kao državotvorne stranke i najavio njenu pobjedu na predstojećim izborima.
  Svi kandidati su posebno naglašavali podršku Šefiku Džaferoviću kao kandidatu SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i najkvalitetnijem kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  dav

  U završnom dijelu skupa govorio je Dr Edin Ramić, potpredsjednik SDA BiH i povjerenik SDA Kalesija, aktuelni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica. U svom izlaganju ukratko je podsjetio na dosadašnje rezultate SDA na području Kalesije u poslijeratnom periodu, i naglasio da su svi realizovani projekti rezultat rada SDA i njenih kadrova. Naveo je takođe konkretne iznose sredstava obezbijeđenih za Kalesiju u poslednje 4 godine od kadrova SDA, ponajviše od federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica (oko 5,5 miliona KM), zatim od ministarstava poljoprivrede (oko 3 miliona KM), prostornog uređenja, obrta i poduzetništva, federalne drekcije za ceste i dr. U vezi s tim, naglasio je da je svima vidljiv potpuni zastoj u apliciranju i realizaciji projekata u poslednje dvije godine, otkako općinu vode neki drugi politički ubjekti, koji nisu uspjeli realizovati ni projekte započete od strane SDA i njenih kadrova.
  Posebno je naveo da neki naši poslanici u skupštini Tuzlanskog kantona, a koji su u međuvremenu prešli u PDA, nisu bili fokusirani na rješavanje problema Kalesije kao lokalne zajednice koja ih je delegirala i izabrala na prošlim izborima, već na neke druge za koje smatraju da su im dali mandat. Time su pojeftinili poziciju Kalesije u Tuzlanskom kantonu, tako da nije bilo ni kapitalnih ni nekih drugih projekata za Kalesiju. Takođe, u svemu tome nije bilo ni novih zapošljavanja ljudi iz Kalesije, već samo nekoliko pojedinaca iz njihovog najužeg kruga. Pozvao je te poslanike da javno iznesu šta su kao poslanici uradili za Kalesiju, i koje projekte za Kalesiju su obezbijedili.
  Govoreći o kandidatima SDA Kalesija za predstojeće izbore naglasio je da se radi o kandidatima predloženim od strane lokalne zajednice, od uspješnih žena, ljekara afirmisanih u svom poslu, do kadrova koji su se dokazali u odbrani od agresije i vođenju općine u poslijeratnom periodu.
  Takođe, naveo je priioritete SDA u narednom periodu, a koji proizilaze iz Agende SDA 2026: nastaviti razvoj Kalesije kao općine, komunikacijsko povezivanje sa susjednim centrima, nova radna mjesta – pri čemu je kao optimalni cilj navedena cifra od hiljadu zaposlenih u okviru navedene Agende, završetak započetih projekata i dr. Njegovo izlaganje, kao i izlaganja drugih govornika, bilo je prekidano burnim aplauzima, što je najbolji pokazatelj pobjedničke atmosfere na ovom predizbornom skupu.

Komentiraj