Na pres konferenciji, održanoj u srijedu 12. septembra u Kalesiji, Stranka demokratske akcije OO Kalesija predstavila je kandidate i programske ciljeve za predstojeće izbore 7.oktobra ove godine.

Na samom početku potpredsjednik povjereništva Fadil Alić predstavio je kandidate SDA Kalesija: Hasiba Kurtić, Miralem Mešanović, Nermin Kuralić i Rasim Omerović za Skupštinu Tuzlanskog kantona; Enver Jukanović i Fahzeta Valjevac za Zastupnički dom Parlamenta Federacije i Halil Jahić za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.
Posebno je potencirao Šefika Džaferovića kao kandidata SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao iskusnog političara i bliskog saradnika rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, i najkvalitetnijeg kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U nastavku pres konferencije govorio je Dr Edin Ramić, potpredsjednik SDA BiH i povjerenik SDA Kalesija, aktuelni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica. U svom izlaganju ukratko je podsjetio na dosadašnje rezultate SDA na području Kalesije u poslijeratnom periodu, kao stranke koja je pobjeđivala na izborima u Kalesiji još od prvih višestranačkih izbora 1990. godine. Naveo je uspješnu privatizaciju, uspješne rezultate u povratku prognanih, obnovu školskih, društvenih i vjerskih objekata i sportskih poligona, regulaciju vodotokova, izgradnju puteva, pješačkih staza i mostova, sistema vodosnabdijevanja i dr, sve je to rezultat rada SDA i njenih kadrova.
U vezi s tim, naglasio je da je svima vidljiv potpuni zastoj u apliciranju i realizaciji projekata u poslednje dvije godine, otkako općinu vode neki drugi politički ubjekti, koji nisu uspjeli realizovati ni projekte započete od strane SDA i njenih kadrova. Takođe, naveo je da je u poslednje vrijeme nije realizovan ni jedan kapitalni projekat sa nivoa Tuzlanskog kantona, što je rezultat lošeg rada kalesijskih poslanika koji su dio vladajuće večine u Skupštini TK.
U okviru predstavljanja kandidata SDA Kalesija za predstojeće izbore naglasio je da se radi o kandidatima predloženim od strane lokalne zajednice, od uspješnih žena, ljekara afirmisanih u svom poslu, do kadrova koji su se dokazali u odbrani od agresije i vođenju općine u poslijeratnom periodu.

 

U pogledu programskih ciljeva SDA u narednom periodu, a koji proizilaze iz Agende SDA 2026, navedeni su prioriteti: nastaviti razvoj Kalesije kao općine, komunikacijsko povezivanje sa susjednim centrima, nova radna mjesta – pri čemu je kao optimalni cilj navedena cifra od hiljadu zaposlenih u okviru navedene Agende, toplifikacija gradskog centra, završetak sportske dvorane i dr.
Da bi se ovi ciljevi ostvarili, rečeno je da je preduslov da SDA dobije podršku građana na predstojećim izborima i nastavi svoju politiku ulaganja i podrške lokalnim zajednicama kakva je Kalesija. U prilog tome, navedeni su konkretni iznosi sredstava obezbijeđenih za Kalesiju od strane kadrova SDA, ponajviše od federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, zatim od ministarstava poljoprivrede, obrta i poduzetništva, federalnih javnih preduzeća za ceste i dr.
Na kraju pres konferencije, istaknuto je da će ovih dana biti objavljen realan i ostariv plan programskih aktivnosti SDA Kalesija za naredni period, koji će biti dostupan svim građanima općine.

Komentiraj