Prije nekoliko dana općinski odbor kalesijskog SDP-a pozvao je svoje glasače na promotivni skup koji će održati u glavnoj kulturnoj instituciji ove općine – Bosanskom kulturnom centru. Ništa tu nije čudno, svaka stranka poziva svoje glasače na takve manifestacija, kako bi promovisala program, održala predizborne govore ili zbog druženja.

Međutim, jedna stvar itekako bode oči. Na njihovoj facebook stranici, na plakatima i drugim najavama kao mjesto održavanja skupa naveden je Bosanski kulturni centar ili samo BKC Kalesija, iako im je dobro poznat zvanični naziv ove ustanove: Bosanski kulturni centar “Alija Izetbegović” Kalesija. Možemo nagađati koji su motivi kalesijskih esdepeovaca da izbjegavaju navesti zvanični naziv ove najznačajnije kalesijske kulturne institucije. Ako su zbog ideoloških razloga željeli izbjeći pominjanje imena Alije Izetbegovića kao prvog predsjednika samostalne Republike Bosne i Hercegovine samo zato što je on bio osnivač i predsjednik Stranke demokratske akcije, onda se taj potez ne može ni u kom slučaju smatrati niti civilizacijskim niti patriotskim. Trebali bi biti svjesni činjenice da Alija Izetbegović u cijelom svijetu slovi kao jedan od najvažnijih ljudi u novijoj historiji naše zemlje. Možda se u ovoj stranci plaše da bi zbog pominjanja njegovog imena mogli izgubiti pokojeg glasača, no valjda bi oni trebali znati da Alija Izetbegović, prvi čovjek nezavisne Bosne i Hercegovine nije bio “slučajni prolaznik” tokom postavljanja njenih temelja, u najtežim trenucima, već jedan od onih koji ju je gradio. Valjda zbog tog “skromnog doprinosa” nije zaslužio da se izostavlja njegovo ime, pogotovo ne iz zvaničnog naziva kulturne institucije a na pozivu stranke koja će održati promotivni skup upravo u toj ustanovi.

Do nas već dopiru brojne negativne reakcije kalesijskih boraca i patriota na ovakve poteze kalesijskog SDP-a, koji s pravom reaguju na ovakve pokušaje minimiziranja uloge prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine. Isto kao što su reagovali na pokušaje preimenovanja kalesijskog Trga šehida prilikom najave nekih drugih nedavnih manifestacija.

Pres služba OO SDA Kalesija

Komentiraj