U povratničkom naselju Sajtovići u opštini Osmaci u četvrtak 23. avgusta, odnosno trećeg dana Bajrama, uz prigodni vjerski program i obraćanje zvaničnika otkriveno je spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama agresije (1992-1995) iz ovog mjesta.

dav

U okviru prigodnog programa prisutnima su se obratili: Rijad ef. Sakić (imam džemata Šeher), Enver ef. Alić (glavni imam kalesijskog medžlisa) i Edin Ramić (ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH).

U svom emotivnom obraćanju ministar Edin Ramić, rođen u susjednom Šeheru, podsjetio je prisutne na stradanje bošnjačkog stanovništva Sajtovića i drugih okolnih naselja jugoistočnih dijelova opštine Kalesija u toku agresije 1992-1995, ali i na borce ovih naselja, koji su ratovali na kalesijskom i drugim ratištima širom Bosne i Hercegovine. Pozvao je prisutne da svi zajedno čuvamo sjećanje na borce poput Hariza Vokića, Suada Spahića i drugih kao uzore našim mlađim generacijama, da dostojanstveno obilježavamo stradanje žrtava i da u današnjem vremenu ispunimo svoju obavezu prema njima u pogledu borbe za istinu i pravdu o njihovom stradanju. Takođe je pozvao sve  mještane ovih naselja da se aktivno uključe u politički i svaki drugi društveni život, da svako u svom dijelu učini sve da kao Bošnjaci budemo svoji na svome u svakom dijelu države u kojem živimo.

dav

Program su učenjem odlomaka Kurana uljepšali imami kalesijskog medžlisa, takođe i hor iz Tupkovića hafiza Bajre Delića izvođenjem ilahijama.

Poslije podne namaza na otvorenom, proučen je jasin pred duše šehida i žrtava agresije, čijih 11 imena stoji uklesano na spomen ploči u mjesnom mezarju.

Spomen ploču su zajedno otkrili: ministar Edin Ramić, sajtovićki “zlatni ljiljan” Midhat Jahić i Ibro Jahić kao inicijator i najzaslužniji za izgradnju spomen obilježja.

Inače, spomen obilježje je izgrađeno donacijama mještana Sajtovića, uz finansijsku podršku federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Prema popisu iz 1991. godine u naselju je živjelo 127 stanovnika Bošnjačke nacionalnosti, tako da sam podatak o 11 žrtava iz ovog mjesta dovoljno govori o razmjerama stradanja njegovih stanovnika u toku agresije.

Komentiraj