Naselje se nalazi oko 5 km sjeveroistočno od Kalesije, pored gornjeg toka Bukovice i regionalnog puta Kalesija-Sapna. Prema predanju naselje je dobilo naziv po Zuki, za kojeg se veže nastanak sela. Najvjerovatnije se na širem području ovog naselja nalazilo selo Bukovica, koje se pominje u prvim osmanskim popisima nahije Spreča u XVI vijeku.

Zukići su u starijim popisima uglavnom vođeni kao zaselak Memića, dok su u novijim popisima tretirani kao zasebno naselje. Između dva svjetska rata u selu je postojao dućan Osme Halilovića. Prema rezultatima popisa od 1953. godine Zukići su imali 32 domaćinstva i 157 stanovnika.

Popisom iz 1991. godine Zukići su tretirani kao zasebno naselje i imali su 292 stanovnika, od čega 291 Musliman i 1 iz reda ostalih.

Rodovi u Zukićima su Halilovići, Ibrići, Ahmetovići, Hamzići, Mujanovići, Ravančići i Ročevići. Najbrojniji rod u selu su Halilovići, spadaju u starije rodove u slivu Bukovice. Ročevići su vjerovatno porijeklom iz Roćevića, niže Skočića u Zvorničkom Podrinju. Ravančići su porijeklom iz Drvenica.

Toponimi u Zukićima su: Đedovac, Plandište, Salihovo Brdo, Rače, Kosa, Isakovac, Luke …

Podijeli objavu
Prethodni članakMemići
Sljedeći članakGornja Kalesija

Komentiraj