Naselje se nalazi oko 6 km južno od Kalesije i smješteno oko rječice Sajtovice, koja se ranije zvala Vacetinom odnosno Vacetinskom rijekom. Isti naziv dobilo je i cijelo područje između sjevernih obronaka Borogova i Bišine i rijeke Spreče na jugu, odnosno između Borogova i Gojčina. Samo naselje vjerovatno je dobilo naziv po danas dosta rijetkom muslimanskom imenu Sait (odnosno Said ), koji je moguće bio osnivač naselja ili na drugi način vezan za njegov nastanak. Nešto izdvojen je zaselak Papratnik, sa bošnjačkim stanovništvom, dok u u zaseoku Janjići živi hrišćansko stanovništvo. U ostalom dijelu sela živi izmiješano muslimansko i hrišćansko stanovništvo. U naselju se, na lokalitetu  Žarkulja, nalazi velika nekropola stećaka

Prema prvom austrougarskom popisu iz 1879. godine naselje se, pod nazivom Saitovići nalazilo se u okviru opštine odnosno džemata Vacetina, kotar Vlasenica, a rezultati popisa stanovništva dati su sumarno, za cijelu Vacetinu.

Prema rezultatima narednog austrougarskog popisa od 1. maja 1885. godine mjesto je navedeno pod nazivom Šajtovići, u opštini Vacetina, i imalo je 36 kuća i 231 stanovnika, od čega 44 muslimanske i 187 pravoslavne vjere. Prema statusu bilo je nekoliko posjednika i težaka, kao i  72 kmeta.

Popisom od 22. aprila 1895. godine mjesto je u opštini Vacetina, razdvojeno po vjerskoj pripadnosti stanovnika na Durake, sa 9 kuća i 38 stanovnika muslimanske vjere  i na Šajtoviće, sa 31 kućom i 191 stanovnikom  pravoslavne vjere.

Rezultati posljednjeg austrougarskog popisa stanovništva od 10. oktobra 1910 godine konstatuju da u mjestu Šajtovići , koje pripada opštini  Vacetina (kotar Vlasenica) ima 36 kuća sa 183 stanovnika pravoslavne vjere, a u dijelu Sajtovića, tačnije zaseoku Duracima 13 kuća sa 44 stanovnika muslimanske vjere.

Prema popisu iz 1953. godine naselje Sajtovići je imalo 47 domaćinstava sa 237 stanovnika, a sastojalo se od zaselaka Papratnik (14 domaćinstava sa 78 stanovnika) i Sajtovići (33 domaćinstva sa 159 stanovnika).

Prema rezultatima popisa iz 1991. godine Sajtovići su imali 353 stanovnika, 127 Muslimana i 226 Srba.

Bošnjačke porodice u Sajtovićima su: Hodžići, Bajrići, Beširovići, Kulovići. Hodžići su vjerovatno nekad ranije živjeli na lokalitetu Bećirovine, prema Gojčinu. Bajrići su doselili iz obližnjeg Šehera. Beširovići su se ranije bavili uglavnom kovačkim zanimanjem.

Hrišćanske porodice su Božići, Marići, Petrovići, Sandići, Rebići, Stevanovići, Miljanovići, Janjići, Lukići i Erići, i sve su porijeklom iz Hercegovine i Crne Gore.

Podijeli objavu
Prethodni članakLike
Sljedeći članakDrvenice

Komentiraj