Matkovac se nalazi na brežuljkastim zaravnima duž lijeve strane rijeke Papraće, koji se tu spuštaju prema Sprečanskom polju. Udaljeno je oko 9 km jugoistočno od Kalesije. 

Prema prvom austrougarskom popisu iz 1879. godine nalazilo se u okviru opštine odnosno džemata Papraća, kotar (srez ) Vlasenica, a rezultati popisa stanovništva su: 53 stanovnika pravoslavne vjere, 8 kuća. Vjerovatno je muslimansko stanovništvo Matkovca tada popisano u okviru Papraće.

Prema rezultatima narednog austrougarskog popisa od 1. maja 1885. godine mjesto je navedeno pod nazivom Matkovac, u opštini Papraća, i imalo je 10 kuća i 65 stanovnika, od čega 15 muslimanske i 50 pravoslavne  vjere. Prema statusu bilo su težaci, odnosno kmetovi.

Popisom od 22. aprila 1895. godine mjesto je navedeno pod nazivom Matkovac, sa zaseocima  Matkovac srpski, Mrčevac i Mrčevac turski , sa zbirnim podacima: 17 kuća i 96 stanovnika stanovnika, od čega 12 muslimanske i 84 stanovnika pravoslavne  vjere.

Rezultati posljednjeg austrougarskog popisa stanovništva od 10. oktobra 1910. godine konstatuju da u mjestu Matkovac, koje pripada opštini  Papraća (kotar Vlasenica) ima 15 kuća sa 84 stanovnika pravoslavne vjere. Ne može se utvrditi kojem naselju su pripisani stanovnici Matkovca muslimanske vjere, u Papraću ili borogovske Odžake.

U periodu između dva svjetska rata, Matkovac sa okolnim područjem bio je u sastavu opštine Papraća. Zanimljivo je da se sjedište ove opštine selilo u više navrata, od Papraće do Pandura (Gojčin) i Matkovca, i nazad.

Prema popisu iz 1953. godine Matkovac je naselje sa 29 domaćinstava i 150 stanovnika, i nalazio se u sastavu opštine Memići (od 1958. godine u sastavu opštine Kalesija). U Matkovcu je 1958. godine počela sa radom područna škola (za područje Borogova, Matkovca, Oškopica i Vilčevića), u sastavu osnovne škole Memići (od 1966.  godine OŠ Osmaci).

Škola u Matkovcu

Prema rezultatima popisa iz 1991. godine Matkovac je bio u sastavu opštine Kalesija, i imao je 491 stanovnika, od toga 278 Muslimana (Bošnjaka) i 213 Srba. Kod ovog popisa Bošnjaci iz Borogova su uključeni u popisni krug sa Matkovcem.

U zaseocima sa hrišćanskim stanovništvom žive Lazarevići, Juroševići (Uroševići), Savići, Miloševići, Bošnjakovići, Đilovići i Vukašinovići. Milenko Filipović navodi da su u Matkovci najstariji rod Bošnjakovići.

U zaseoku sa muslimanskim stanovništvom najbrojniji su Kuduzovići, koji su rod sa papraćkim Kuduzovićima. Osim njih ima i nekoliko kuća Omerbegovića, iz obližnjeg Borogova, koji su se naselili na vlastito imanje u Matkovcu, takođe nekoliko kuća Šljivaka (predak doselio iz Rogatice) i Selimbašića, porijeklom iz Brateljevića kod Kladnja.

U neposrednoj blizini donjeg dijela Matkovca, samo s desne strane rječice Papraće (neposredno prije ušća u Spreču), nalazi se manji zaselak Vilčevića sa nekoliko  kuća Ferhatbegovića iz Papraće, doseljenih tu na vlastito imanje.

Toponimi: Radovac, Brezik, Bandjerka, Sječe, Šahmanovina, Mrčevac…

(Iz knjige: Dž. Tosunbegović – Gornja Spreča, Kalesija, 2007.g.)

Komentiraj