Naselje se nalazi oko 7 km istočno od Kalesije, danas je praktično spojeno sa Šeherom. Stariji stanovnici iz priča predaka znaju da je selo bilo prvobitno na lokalitetu iznad i oko česme navrh sela, čija voda izbija pri dnu kamenite padine, kao i da je tu nekad postojala kula. Takođe po ovom predanju postojale su još tri kule na ovom području: na području današnjeg naselja Rakino brdo, u Borogovu i u zaseoku Kula, u današnjim Osmacima.

Prema rezultatima austrougarskog popisa od 1. maja 1885. godine mjesto je navedeno pod nazivom Like, u opštini Vacetina, i imalo je 11 kuća i 77 stanovnika muslimanske vjere. Prema statusu bili su  težaci.

Popisom od 22. aprila 1895. godine mjesto je navedeno kao selo Like u opštini Vacetina, sa 15 kuća (od kojih jedna nenastanjena) i 79 stanovnika muslimanske vjere. Rezultati posljednjeg austrougarskog popisa stanovništva od 10. oktobra 1910 godine konstatuju da u mjestu Like, koje pripada opštini  Vacetina (kotar Vlasenica) ima 20 kuća sa 101 stanovnika muslimanske vjere.

Prema rezultatima popisa iz 1953. godine Like su zaselak u okviru naselja Šeher sa 28 domaćinstava i 187 stanovnika.

U Likama žive Spahići, Burekovići, Bureci, Pejzići, Jusići, Cakori i Mujanovići. Spahići  znaju da su se doselili nekad iz Bijelog polja na Bišinskom platou, koje i nije tako daleko od Lika.[1] Burekovići i Bureci imaju zajedničko porijeklo, prema očuvanom predanju daljim porijeklom su iz Valjeva. Jusići su ne tako davno doselili iz Mahale, a Cakori iz obližnjeg šeherskog zaseoka Cakori.

Toponimi: Golo brdo, Suljina voda, Majur, Bašče, Lokva, Mijenovac, Palučak, Jatare, Tukovi, Bijela Zemlja…

[1] Podatke o stanovništvu Lika saopštio Ismet Spahić iz Lika.

Podijeli objavu
Prethodni članakJajići
Sljedeći članakSajtovići

Komentiraj