Naselje se nalazi na oko 4 km južno od Kalesije, na južnim obroncima brda Kamenice,  koji se tu spuštaju prema Maloj Spreči.

Popisom od 22. aprila 1895. godine Jelovo brdo je mjesto u opštini Gojčin, sa 156 stanovnika muslimanske vjere i evidentiranom džamijom.

Rezultati posljednjeg austrougarskog popisa stanovništva od 10. oktobra 1910 godine pokazuju da je mjesto u okviru seoske opštine  Gojčin (kotar Vlasenica) i da ima 32 kuće sa 153 stanovnika muslimanske i 15 stanovnika pravoslavne vjere.

Između dva svjetska rata u naselju je postojao Bećirovića han, kao i dućani Osmana Živčića i Halila Mulaomerovića.

Prema popisu iz 1953. godine Jelovo Brdo je naselje sa  54 domaćinstava i 302 stanovnika, sa zaseocima: Bajre (20 domaćinstava sa 93 stanovnika), Jančića Brijeg (4 domaćinstava sa 28 stanovnika) i Jelovo Brdo (30 domaćinstava sa 181 stanovnika).

Prema rezultatima popisa iz 1991. godine Jelovo Brdo je imalo 607 stanovnika, od toga 584 Muslimana, 19 Srba, 2 Jugoslovena i 2 ostalih.

Rodovi u Jelovom Brdu su: Kulovići, Bećirovići, Bećirbašići, Živčići, Mulaomerovići, Šehići, Dautbašići, Ćivići, Buljugići, Huskići, Sinanovići, Ramići, Mehići i Rahmanovići. Šehići spadaju u starije porodice u selu. Bećirbašići i Dautbašići su vjerovatno vojničkog (janjičarskog) porijekla. U značajnije rodove spadaju i Kulovići. Od nekadašnjih familija nema više Andelića, dok su Ušćuplići odselili u Kalesiju i Tuzlu. Ramići su porijeklom iz Šehera.[1]

Toponimi: Veliki Lug, Pridonjci, Bijelovine, Hadžine Bare, Gluščevina, Luke…

[1] Podatke o stanovništvu Jelovog Brda saopštio Salih (Huso) Šehić (1939) iz Jelovog Brda.

Podijeli objavu
Prethodni članakGojčin
Sljedeći članakPrnjavor

Komentiraj