Naselje se nalazi oko 3 km sjeveroistočno od Kalesije. Po predanju, naziv naselja je po Jahiji koji je ustanovio selo, i jedan je od trojice braće (Memija, Zuko i Jahija), po kojima su nazvani Memići, Zukići i Jajići. Starije naselje bilo je ispod sela, na putu prema Zukićima. Zvalo se Tvrdiševići, a opustjelo davno, na što podsjeća toponim Tvrdiše i ostaci mezarja.

Značajna kota iznad Jajića je Prosjek, naročito u toku II svjetskog rata, pored koje je prolazio glavni pravac prebacivanja partizanskih jedinica sa Birča na Majevicu i obrnuto. Još uvijek postoje ostaci bunkera Hadžiefendićeve legije na Prosjeku, tim položajem legije na Prosjeku komandovao je Mujo Alić (Nukičić) iz obližnjih Hrvačića.

U austrougarskim popisima a i kasnije naselje je popisivano u sastavu Kalesije, dok se danas smatra zasebnim naseljem.

Prema popisu iz 1953. godine Jajići su prikazani kao zaseoci naseljenog mjesta Kalesija: Hamzići (20 domaćinstava sa 140 stanovnika) i Čajtinovići (23 domaćinstva sa 107 stanovnika), u okviru opštine Memići.

Prema rezultatima popisa iz 1991. godine Jajići su popisani u okviru naseljenog mjesta Zolje,  ukupno u oba naselja bilo je 263 domaćinstva sa 1 171 stanovnikom, od toga 602 Muslimana, 548 Srba, 2 Jugoslovena i 19 ostalih.

Rodovi u selu su: Hamzići, Bećirbašići, Selmanovići, Bećići, Čajtinovići,  Hadžići, Baručići, Džankići, Tahirovići, Živčići, Mujdići, …

Najmnogobrojniji su Hamzići, spadaju u stare familije u selu, a  po predanju porijeklom su iz Jajca.[1] Naseljeni su uglavnom u gornjem dijelu sela.

Bećići spadaju u najstarije familije u selu, ima ih i u Palavrama. I Selmanovići i Bećirbašići spadaju u stare familije u selu, uglavnom su naseljeni u donjem dijelu sela.

Čajtinovići su porijeklom iz Čajetine  kod Užica, a u Jajiće su doselili iz Međaša. Hadžići su doselili iz obližnjih Palavra. Mujdići su doseljeni iz Seljublja, Džankići iz Ćiva, a Tahirovići iz Gaja kod Sapne. Baručići su daljim porijeklom od Užica, kao i ostali ogranci Baručića, a bližim vjerovatno iz Kamenice.

U selu postoji džamija, podignuta na temeljima starog mejtefa. Područna škola u selu izgrađena je krajem devedesetih godina XX vijeka.

Toponimi u selu i okolini: Prosjek, Jelica, Vranovac, Ječmište, Gromulje, Stražbe, Tvrdiše, Rovine, Kuselj, Lještak, Ovsište …

[1] Podatke o Jajićima dao Fadil (Mustafa) Hamzić, po predanju koje mu je prenio Mustafa (Salkan) Hamzić (1920).

Podijeli objavu
Prethodni članakBrda
Sljedeći članakLike kod Kalesije

Komentiraj