Nalaze se na brežuljkastom uzvišenju s lijeve strane Vacetinske rijeke. U svim austrougarskim popisima vode se u okviru opštine Vacetina. U popisu iz 1895. godine navedeno je da u selu postoji mekteb.

Prema rezultatima austrougarskog popisa od 1. maja 1885. godine mjesto je navedeno pod nazivom Drvenica, u opštini Vacetina, i imalo je 12 kuća i 58 stanovnika muslimanske vjere. Prema statusu bili su težaci.. Ovim popisom kao zasebno mjesto, u okviru opštine Vacetina, navedeni su Ravančići, sa 5 kuća i 26 stanovnika muslimanske vjere.

Popisom od 22. aprila 1895. godine mjesto je u opštini Vacetina, sa 12 kuća i 43 stanovnika muslimanske vjere i mektebom. Ovim popisom Ravančići su posebno naselje, sa zaseokom Crkvinom i imaju 9 kuća, sa 30 stanovnika muslimanske i 16 stanovnika pravoslavne vjere.Zanimljivo je da se većina toponima sa nazivom Crkvine u Gornjoj Spreči, ali i u susjednim područjima, npr. Majevici, po narodnom predanju veže za Mađare i njihov boravak na ovim područjima, u srednjem vijeku. Dakle, ako je nekad i bilo crkava na tom lokalitetu, radi se o katoličkim crkvama.

Rezultati posljednjeg austrougarskog popisa stanovništva od 10. oktobra 1910 godine konstatuju da u mjestu Drvenice, koje pripada opštini  Vacetina (kotar Vlasenica) ima 15 kuća sa 59 stanovnika muslimanske vjere, a u zaseoku Ravančići 14 kuća sa 64 stanovnika, od čega 36 stanovnika muslimanske i 28 stanovnika pravoslavne vjere.

Prema popisu iz 1953. godine Drvenice su imale 12 domaćinstava sa 54 stanovnika.

Rodovi u selu su  Imširovići, Salkanovići, Vokići i Ravančići.

Toponimi: Selišta, Drvenički Lug, Vacetina, Dolina, Mokro Polje, Crkvina, Abidova Vodenica, Klanac, Bijede, Luke, Prisadi, Krčevine, Kamenjače…

 

Podijeli objavu
Prethodni članakSajtovići
Sljedeći članakGojčin

Komentiraj