Naselje se nalazi 6 km istočno od Kalesije, na mjestu gdje se pobrđa Majevice spuštaju prema gornjem dijelu Sprečanskog polja. Naziv naselja vjerovatno ima veze sa vlaškim plemenom Bulatovića, vjerovatno je donijet sa doseljavanjem iz područja Skadra, za koji se veže porijeklo Bulatovića.

Ranije je u sastav ovog naselja  ulazilo cijelo područje, od Mahale pa sve do gornjih zaselaka današnjih Memića, ispod Pandurice. Najstarije naselje je bilo na području današnjeg zaseoka Staro Selo, tu je prolazila trasa Pašinog puta.

Kroz selo protiču dvije riječice, Mala Rijeka i Kurjačica ili Puhara, koje se sastaju u centru sela. U polju, neposredno ispod sela Puhara se sastaje sa Mahalskom rijekom, čineći Šabatovicu. Na Puhari iznad sela ranije je bilo više vodenica, praktično svaka familija imala je vodenicu.

Prema prvom austrougarskom popisu iz 1879. godine, naselje se nalazilo u okviru opštine odnosno džemata Bulatovci, kotar Zvornik, a rezultati popisa stanovništva za mjesto Bulatovci su: 721 stanovnik (581 muslimanske i 141 pravoslavne vjere), sa 134 kuće. Opština Bulatovci obuhvatala je tada sljedeća mjesta: Bulatovci, Baljkovica gornja, Dugi dio, Gušteri, Međeđa, Nezuk i Potočani.

Prema rezultatima narednog austrougarskog popisa od 1. maja 1885. godine mjesto je navedeno pod nazivom Bulatovci, u istoimenoj opštini, i imalo je 160 kuća i 863 stanovnika, od čega 709 muslimanske i 127 pravoslavne  vjere.

Popisom od 22. aprila 1895. godine Bulatovci su mjesto je u istoimenoj opštini, u koju osim Bulatovaca ulaze naselja: Brezik, Hemlijaši, Mahala, Memići, Polje, Ramići, Staro selo i Zukići. Dati su samo zbirni podaci za cijelu opštinu Bulatovci: 174 kuće, sa 867 stanovnika (737 stanovnika muslimanske, 128 stanovnika pravoslavne i 2 stanovnika rimo-katoličke vjere).

Posljednji austrougarski popis od 10. oktobra 1910 godine pokazuje da je stanovništvo opštine Bulatovci popisano po vjerskoj pripadnosti, tako da su stanovnici muslimanske vjere ubrojani u opštinu Bulatovci turski, sa 185 kuća i 903 stanovnika, a stanovnici pravoslavne vjere u opštinu Bulatovci srpski, sa 36 kuća i 203 stanovnika. Vjerovatno se ovaj podatak odnosi na zaselak Brezik, iznad današnjih Memića.

Prema popisu iz 1953. godine Bulatovci su imali 61 domaćinstvo sa 350 stanovnika, od toga: samo mjesto Bulatovci (28 domaćinstava sa 165 stanovnika), Hemlijaši (11 domaćinstava sa 71 stanovnikom) i Staro Selo (22 domaćinstva sa 114 stanovnika).

Prema rezultatima popisa iz 1991. godine Bulatovci su imali 380 stanovnika muslimanske nacionalnosti.

Rodovi u Bulatovcima su Dugonjići, Bećići, Subašići, Turkići, Bešići, Ćurtovići, Hasanovići, Heljići, Šapčanovići, Perhatovići, Krajnovići, Skopljakovići…

Perhatovići i Bešići znaju da su njihovi preci ranije živjeli na lokalitetu današnjeg Starog Sela, da bi kasnije prešli na  današnju lokaciju, na brežuljcima odmah do polja.[1] Danas u Starom Selu živi romsko stanovništvo, koje je su ranije živjelo na lokaciji iznad mezarja u Mahali.

Turkići su turskog porijekla. Dugonjići su porijeklom iz Užica.[2] Krainovići su doseljeni iz Janje, dok se za Ćurtoviće zna da su doseljeni iz Križevića, vjerovatno su daljim porijeklom iz Užica. Šapčanovići vuku porijeklo iz Šapca, a Subašići iz Potočana. Hasanovići su doselili iz obližnjih Memića.

U Starom Selu, koje se može smatrati i zasebnim naseljem, žive romske porodice Mršići, Alići i Jusići.

Toponimi: Imširovine, Kurjačica, Debelo Brdo, Krušici, Plan…

Podijeli objavu
Prethodni članakMahala
Sljedeći članakMemići

Komentiraj