Naselje je smješteno 2 km sjeveroistočno od Kalesije, naziv je vjerovatno dobilo po brdovitom predjelu na kome se nalazi. Nalazi se neposredno iznad starog Pašinog puta, koji je u osmanskom periodu povezivao Zvornik i Tuzlu.

Brda se danas smatraju zasebnim naseljem, sa mahalama Križevci, Đedovići i Hrvačići. U austrougarskom periodu i kasnije obično su ubrajani u zaseoke Kalesije. Starije naselje je vjerovatno bilo na lokalitetu Selišta, postoje i ostaci starog mezarja u zaseoku Đedovići.

Vjerovatno je bilo hanova pored Pašinog puta, a zabilježeno je postojanje dućana Ahme  i Salkana Križevca u selu..

Ispod naselja, na lokalitetu Grabika još postoje ostaci manjeg rudnika uglja i uskotračne pruge iz austrougarskog perioda.

Rodovi u Brdima su Križevci, Đedovići, Jahići i Serdarevići, u Hrvačićima Alići, Beširovići, Gačanovići i Durgutovići.

Križevci su prema predanju porijeklom iz Križevaca u Hrvatskoj, odakle su sa ostalim muslimanskim porodicama morali izbjeći nakon Bečkog rata krajem XVII vijeka.[1]

Đedovići su daljim porijeklom sa Tromeđe iz Sandžaka,[2] a porodično predanje kaže da su u jednom periodu bili skoro zamrli, usljed epidemije crne kuge. Predaja kaže da su umrli od kuge sahranjivani u starom mezarju, a da je od Đedovića ostao samo maloljetni Halil, koga su sebi uzele tetke udate u Nezuk i tamo odhranile. Kada je odrastao vratio se u Brda i oženio iz obližnjeg Brezika, koji je tada bio muslimansko selo.[3] Serdarevići su porijeklom iz Užica.

Predanja pominju i jedan broj porodica koje su nekada nastanjivale Brda i okolno područje, a kojih danas više nema, to su Jašarovići, Fazlići, Sinanovići, Čeke, Osmakovići (Osmačani) i drugi.

Toponimi: Mramornica, Rašike, Općine, Aharišta, Torine, Jašarovac, Grabik, Čifluk …

[1] Kazivanje Jusufa (Ibrahim) Križevca (1922) iz Brda.

[2] Predanje prenio Ismet Đedović iz Brda.

[3] Podatke saopštio Huso (Alija) Đedović iz Brda, po predanju koje mu je prenio djed Emin Đedović.

Podijeli objavu
Prethodni članakGornja Kalesija
Sljedeći članakJajići

Komentiraj