Tradicionalni zajednički iftar u džematu Šeher kod Kalesije ove godine organizovan je u 17. noći mjeseca ramazana, odnosno 31. maja 2018. godine. Ovogodišnjem iftaru na otvorenom,  na sportskom poligonu pored Doma kulture, prisustvovalo je nekoliko stotina mještana Šehera i okolnih mjesta, kao i veći broj gostiju iz Kalesije i Podrinja.

Inicijator i začetnik zajedničkog iftara u Šeheru je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, koji je zajedno sa Džematom Šeher bio i organizator iftara. Iftaru je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Posebni ugođaj svim prisutnima priredio je renomirani Hor Rejjan iz Sarajeva, svojim nastupom u peridu  poslije iftara pa sve do teravije. Bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati svojevrsnom koncertu islamske duhovne muzike, slušati ilahije, kaside i druge pjesme u izvedbi ovog hora, koji je već do sada učinio veliki iskorak u ovoj vrsti muzike.

Posebno je snažne emocije kod prisutnih izazvalo izvođenje kaside Devet heroja, zvuci ove kaside razlijevali su se u ovoj prijatnoj proljetnoj noći iznad Šehera i dalje prema okolnim naseljima gornjesprečanskog polja.

Bila je to noć za pamćenje, koja još jednom pokazuje da Bošnjaci Šehera, kao jednog od najstarijih naselja na širem području i istovremeno jedne od najuspješnijih povratničkih sredina, uspješno čuvaju svoju tradiciju i duhovnost.

Komentiraj