U okviru obilježavanja 26. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera, Jelovog Brda, Drvenica, Sajtovića, Lika, Cakora, Borogova, Papraće, Matkovca, Vilčevića, Kusonja, Capardi, Hajvaza; Mahale i drugih mjesta, Šeheru je i ove godine 27. i 28. maja održan tradicionalni memorijalni malonogometni noćni turnir. Istog dana povodom ove  godišnjice održan je i okrugli sto o stradanju Bošnjaka ovog kraja u Domu kulture u Šeheru, u organizaciji BZK Preporod Osmaci, Udruženja prognanika Gornja Spreča i drugih udruženja koja okupljaju žrtve agresije na ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Organizator turnira bila je Omladinska organizacija Šeher i Ibro Jahić.

Generalni pokrovitelj turnira i manifestacije i ove godine bilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i ministar Edin Ramić.

Prije otvaranja turnira kraćim prisjećanjem na događaje od prije 26 godina i fatihom odata je počast žrtvama progona, nakon čega je turnir je otvorio Ibrahim Burek, najmlađi preživjeli logoraš sa ovog područja.

Plasman ekipa u seniorskoj konkurenciji : „Dvorac Bejić“ (Gračanica), „Brdo smrti“ (Kovačevići) i „Hasib Spahić“ (Like).

U juniorskoj konkurenciji plasman ekipa bio je: „Caparde“,  „Donji Rainci“ i „Memići“

 

Komentiraj