U utorak 22. maja 2018. godine u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održana je promocija knjige „Propusnica“ autora Emira Hujdurovića iz Bratunca. Otvarajući promociju moderator Bedrana Kaletović rekla je da knjiga u sebi nosi težinu ratnog vremena, opis stradanja jednog naroda viđenog očima autora knjige Emira Hujdurovića, koja dokumentuje strahote kroz koje su prošli bratunački Bošnjaci u maju 1992. godine na putu do slobode u Tuzli.

Promotor knjige Dževad Tosunbegović, inače jedan od recenzenata knjige, rekao je da se radi o vrijednom književnom djelu koje dodatno osvjetljava jedan izuzetno težak period  i stradanje Bošnjaka Bratunca u aprilu i maju 1992. godine. Istakao je da se u knjizi nalaze zapisana sjećanja autora na te događaje i da je knjiga vrijedna pažnje po više osnova: malo je objavljenih djela o stradanju Bošnjaka Bratunca, radi se o štivu  sa puno upečatljivih i sugestivnih kazivanja koja pokazuju da autorov pripovjedački dar i djelo obogaćeno jednim brojem dokumenata koji čitaocu upotpunjuju činjenice o tom vremenu i potvrđuju njegova kazivanja. Naveo je da ovakva djela sa zapisanim sjećanjima o tom tragičnom vremenu ne gube sa protokom vremena svoju vrijednost, i preporučio ovu publikaciju kao obavezno štivo za sve domove bratunačkih Bošnjaka, kao svjedočanstvo o tom teškom periodu i opomenu za budućnost.

 

Moderator promocije Bedrana Kaletović je u nastavku promocije iznijela dijelove iz recenzije Adnana Ibrahimovića, u kojoj je Ibrahimović odao zahvalnost autoru na hrabrosti da od zaborava otrgne sve ono što bi moglo uticati da nikad zacjeljene ratne rane Bratunca budu opet krvave u nekom drugom kraju Bosne i Hercegovine. Nakon toga predstavila je biografiju autora knjige, i navela da je prvobitno urađeni rukopis knjige prije nekoliko godina nepovratno uništen, tako da je u konačnoj verziji knjiga urađena u znatno kraćem obimu.

Nakon toga sam autor knjige Emir Hujdurović u dosta emotivnom tonu govorio je o motivima za objavljivanje ove knjige, kao i zašto je „Propusnica“ poprimila baš ovaj oblik i odakle njen naziv.

I na kraju, veći broj posjetilaca promocije svojim pitanjima i diskusijom pokazao da je ova knjiga već izazvala veliku pažnju i interesovanje, i da će naći svoj put do velikog broja čitalaca.

 

Komentiraj