Povodom 26. godišnjice oslobođenja Prnjavora i Kalesije veliki broj pripadnika Prnjavorske čete i njihovih saboraca iz drugih jedinica, mještana Prnjavora i gostiju u utorak 22. maja 2018. godine nizom manifestacija obilježili su ovu značajnu godišnjicu.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti šehidima na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, upriličeno je polaganje kamena temeljca za Spomen obilježje Oslobodiocima Kalesije. Kao predstavnik organizacionog odbora prisutnima se obratio Mustafa Turić, istakavši da je sredstva za izgradnju ovog spomen obilježja obezbijedilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Naveo je da je idejno rješenje, djelo arhitekte Dženana Tosunbegovića, usvojeno od strane boračkih organizacija Prnjavora krajem 2016. godine. Zatim su kamen temeljac za ovo obilježje položili federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i kalesijski načelnik Sead Džafić.

Ispred legendarne prnjavorske Čitaonice, u kojoj je devedesetih godina nastajala i kalesijska SDA i Patriotska liga, izvršeno je postrojavanje pripadnika Prnjavorske čete. Specijalni gosti Prnajvorske čete bili su predstavnici jedinice Crnih labudova, u čije ime se postrojenim borcima obratio Avdo Subašić, jedan od komandanata ove proslavljene jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine.  On je posebno naveo da je u redovima Crnih labudova ratovao veliki broj boraca iz Kalesije, da su bili izuzetni borci o čemu svjedoči veliki broj ratnih priznanja koja su dobili.

Uslijedila je svečana sjednica Vijeća Mjesne zajednice Prnjavor u povodu ove godišnjice, na kojoj su od gostiju obratili ministar Edin Ramić i predsjednik Saveza boraca Patriotske lige BiH Salih Kulenović, i odali priznanje borcima Prnjavorske čete za njihov herojski podvig i prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.

Program je nastavljen čenjem jasina poginulim borcima Prnjavorske čete i drugim šehidima u prnjavorskoj džamiji, nakon čega je upriličen zajednički iftar.

I ovogodišnja manifestacija je pokazala da borci Prnjavorske čete, na čelu sa svojim komandirom Ibrom Huremovićem, nastavljaju sa uspješnim organizovanjem ove godišnjice i ne dozvoljavaju da se ovakve manifestacije potiskuju u drugi plan, što se već dešava u nekim mjesnim zajednicama.

 

Komentiraj