U Domu kulture Memići, 27. aprila 2018. godine sa početkom u 17:30 sati, upriličena je promocija petog broja časopisa za kulturnu historiju Gornje Spreče „ŠEHERDŽIK“. Promotori časopisa bili su: Prof. Dr. Salih Kulenović, Mr. Dževad Tosunbegović i Prof. Samir Halilović, urednici. Voditelj programa bila je profesorica Nejra Tosunbegović.

U ime pokrovitelja federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Edina Ramića obratio se savjetnik Nisvet Mujanović, koji je govorio o podršci ovog ministarstva projektima u povratničkim sredinama kakvi su i Memići, od socijalnih i infrastrukturnih do projekata očuvanja naše kulture i tradicije. Najavio je realizaciju brojnih projekata na području Memića i okoline.

Program je započeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Promotori su istakli da je petim brojem časopisa Šeherdžik nastavljena misiju istraživanja i afirmacije tradicije i kulturno historijskog naslijeđa područja Gornje Spreče. Radom muzikologinje Mirele Ibrahimović – Mehanović o Kalesijskim zvucima nastavljeno je bavljenje izvornom muzikom kalesijskog kraja. Ova vrsta muzike je karakteristična za istočnu i sjeveroistočnu Bosnu, posebno za lokalitet Kalesije za koju se vežu neke od najpoznatijih izvornih grupa: Kalesijska trojka, Braća Babajići, Kalesijski zvuci i dr. Izvorna grupa Kalesijski zvuci su ostavili zasigurno dubok trag u izvornoj muzici ne samo Kalesije, već i prostora bivše Jugoslavije, kao grupa koja je napravila iskorak u izvođenju spajajući elemente sevdaha i izvornog seoskog melosa, što je zapravo i odredilo njihov specifičan odnos prema tradiciji uopšte. Oduševljenje je prisutnima izazvalo gledanje video spota Kalesijskih zvuka sa kultnom pjesmom „Selo moje maleno“

Najviše prostora u časopisu zauzima rad „Memići i okolina“, kojim se želi ukazati na značaj ovog naselja u bližoj i daljoj prošlosti područja Gornje Spreče. U ovom radu prezentirani su podaci o položaju Memića i okolnih naselja, porijeklu naziva, prošlosti područja, razvoju naselja i izgradnji važnijih objekata nakon Drugog svjetskog rata, povratku u naselje nakon agresije i obnovi, zatim o stanovništvu područja, rodovima i njihovom porijeklu. Pored navedenog, dat je pregled važnijeg kulturno-historijskog naslijeđa: antički i srednjovjekovni lokaliteti, Pašin put i druge stare putne komunikacije, Atik džamija u Hemlijašima i njeni imami, stari mektebi u području i njihovi imami, staro mezarje i nišani u Hemlijašima, stara mezarja u području, spomen-obilježja iz novijeg perioda i stradanju u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992 – 1995. godine i dr. U radu su naglašene perspektive razvoja, koje bi Memićima mogle donijeti značajniji napredak i ulogu u odnosu na stagnaciju koju je naselje doživjelo šezdesetih godina XX vijeka, kao i usljed razaranja u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Značajno mjesto u časopisu zauzima pregled najvažnijih kulturnih događaja u 2016. i 2017. godini, koji potvrđuju tezu da Kalesija izrasta u jedno od značajnijih kulturnih središta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

U časopisu su zastupljeni i prikazi objavljenih knjiga. Tu je prikaz najnovijeg romana „Svi smo mi iz Srebrenice“ autora Mirsada Mustafića, koji se može poimati i kao višedimenzionalan i višeslojan, historijski, kulturološki, faktografski i rodoljubivi, a iznad svega ljubavniroman, ali i kao svjevrsni književno-umjetnički esej o Bosni i današnjim Bošnjacima kao narodu koji zbog svoje vjersko-kulturološke komponente lahko i  brzo zaboravi nanešeno mu zlo. Dat je i prikaz monografije „Naš medžlis Kalesija“ autora EnveraAlića, knjige iz koje je moguće sagledati duhovna, historiografska i kulturolo-ška obzorja kalesijske doline s raznih strana; iz pera više autora, kroz različite epohe i društvene okvire, koja se, na koncu, ipak klešu u jedan pisani biljeg o trajanju kroz vrijeme Bošnjaka Gornje Spreče. Prikazom romana „Šapat sudbine“, prvijenca autorice Hazete Hamzić – Salihović, od mnogih okarakte-risanog kao svojevrsno osveježenje književnosti bosansko-hercegovačke dijaspore, želimo dati značaj ovom književnom opusu kao sastavnom dijelu naše savremene kulture.

Organizatori promocije bili su BZK Preporod Kalesija, BZK Osmaci i Udruženje prognanika Gornja Spreča Kalesija.

Izdavanje petog broja časopisa Šeherdžik realizovano je pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Edina Ramića.

Štampanje časopisa pomogli su: Medžlis Islamske zajednice Kalesija, Općina Kalesija, BIG SIM Kalesija, Rile promet Memići, Market „Mizber komerc“ Memići, Frizerski salon „Palma“ Memići i E plast Kalesija.

Na kraju promocije prisutnima koji su pomogli izdavanje časopisa uručen je poklon primjerak časopisa. Mnogobrojni prisutni bili su oduševljeni što se nakon dužeg vremena u Domu kulture Memići organizirala i odražala jedna kulturna manifestacija, odnosno promocija knjige.

Komentiraj