Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da naredne sedmice u Sarajevo dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sa kojim će, između ostalog, dogovoriti model finansiranja autoputa od Sarajeva do Beograda.

Izetbegović je dodao da će dogovoriti model finansiranja auto-puta prema Beogradu preko Tuzle i nazad, preko Višegrada, sa krakom za Novi Pazar.

– Našeg prijatelja nešto ne vole na Zapadu, a ima puno iskompleksiranih Bošnjaka koji ga ne vole i u ovoj zemlji, rekao je Izetbegović na tribini održanoj u organizaciji Asocijacije mladih SDA Ilidža.

On smatra da je problem tim ljudima što je Erdogan “jedan moćan muslimanski lider kakvog odavno nije bilo”.

– Nisu im mrski muslimani koji su primitivni, neškolovani, koji im nisu konkurencija. Ali kada se jedna Turska sa 20. mjesta za deset godina popne na deseto mjesto kada je riječ o ekonomskom razvoju, kad jedno čudo prave, kad prave najveći aerodrom na svijetu, kad nosi terete unutrašnjeg terorizma, unutrašnjeg rata i svih onih ratova koje ima oko svojih granica i kad ima tri miliona izbjeglica te brine o njima, takav čovjek im ide na nerve, istakao je Izetbegović.

On je poručio da će turskom predsjedniku pokazati da ima i prijatelje, da ima i onih “koji su ponosni na njega”, prenosi televizija “N1”.

Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je ranije da je primilo informaciju o najavi radne posjete predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana BiH i proslijedilo je Predsjedništvu BiH kao organu nadležnom za komunikaciju sa organima drugih zemalja u rangu šefa države.

Turski mediji ranije su najavili da bi Erdogan trebalo da održi veliki predizborni skup u Sarajevu, 20. maja, nakon što su mu Njemačka i Austrija zabranile organizovanje političkog skupa u tim zemljama, piše Srna.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Komentiraj