Uprkos velikim naporima, turski zvaničnici nisu uspjeli izdejstvovati odobrenja na zahtjev za organizaciju mitinga u Austriji, Njemačkoj i Holandiji nakon što je Erdogan odlučio raspisati prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore za 24. juni ove godine.

Ipak, dosjetka turskih vlasti da se miting održi u glavnom gradu jedne evropske zemlje naišao je na zeleno svjetlo u Bosni i Hercegovini pa će tako sarajevska Olimpijska dvorana Zetra 20. maja ugostiti nekoliko hiljada Turaka iz raznih dijelova Evrope i svijeta, a planirano je da se na skupu pojavi i prvi čovjek Republike Turske.

Tim povodom za Klix.ba mišljenje o predstojećem skupu u Sarajevu iznijele su Ambasade Austrije i Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Stav austrijske ambasade jeste da to da li političari neke druge države smiju ili ne smiju voditi izbornu kampanju u nekoj državi podliježe suverenoj odluci te države te podsjećaju da Austrija nije dala dozvolu turskom predsjedniku da vodi izbornu kampanju u Austriji.

“Kao ni brojne druge države članice Evropske unije, ni Austrija nije dozvolila turskom Predsjedniku da vodi izbornu kampanju u Austriji. U jednoj multietničkoj i multireligijskoj zemlji, kao što je Bosna i Hercegovina, aktivnosti koje djeluju razdvajajuće u pogledu jedinstva zemlje, kao i vršenje utjecaja iz inozemstva koje nije uvijek korisno, treba kritički preispitati. Ovo naročito vrijedi za osobe i države za koje se ne može reći da su u skladu sa evropskim predodžbama o vrijednosti”, saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.

Iz Ambasade Njemačke u BiH za Klix.ba su kazali da se ne izjašnjavaju o posjetama i javnim nastupima stranih državnih čelnika i predsjednika vlada u Bosni i Hercegovini.

Komentiraj